Ile razy zastanawiacie się, co nowego przyrządzić w kuchni? Czym zaskoczyć odwiedzających Was znajomych? Po raz kolejny podpowiadamy i inspirujemy oraz dzielimy się swoimi doświadczeniami:) Dzisiaj rolada szpinakowa z łososiem i serkiem śmietankowym, zrobiona pierwszy raz 🙂
Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem śmietankowym to pyszna przekąska, która z pewnością zaspokoi Wasze podniebienia. Jej wykonanie jest proste, a do użycia potrzebujemy niewielu składników.
Składniki:
opakowanie szpinaku mrożonego ( my wybraliśmy Hortex szpinak rozdrobniony)
4 jajka
2 łyżki mąki
łosoś (2 opakowania)
serek śmietankowy z chrzanem Hochland
masło klarowane do posmażenia szpinaku
3 ząbki czosnku
pieprz, sól, gałka muszkatałowa
Przygotowanie:
Szpinak smażymy z czosnkiem i przyprawami na patelni. Odstawiamy, żeby wystygł. W tym czasie oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywno. Szpinak łączymy z mąką i żółtkami, a potem dodajemy białka. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy masę szpinakową i całość pieczemy około 14 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto powinno być zwarte po wyciągnięciu z piekarnika. Czekamy, aż wystygnie.
Następnie smarujemy je białym serkiem, a na górę wykładamy pokrojone plastry łososia. Wkładamy do lodówki zawinięte w folie na minimum 3 h.
Rolada szpinakowa z łososiem wyszła nam idealnie!
Smacznego!
Poznaj przepisy z naszych warsztatów kulinarnych klikając tutaj.