Ile razy zastanawiacie się, co nowego przyrządzić w kuchni? Czym zaskoczyć odwiedzających Was znajomych? Po raz kolejny podpowiadamy i inspirujemy oraz dzielimy się swoimi doświadczeniami:) Dzisiaj rolada szpinakowa z łososiem i serkiem śmietankowym, zrobiona pierwszy raz 🙂

Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem śmietankowym to pyszna przekąska, która z pewnością zaspokoi Wasze podniebienia. Jej wykonanie jest proste, a do użycia potrzebujemy niewielu składników.

Składniki:

opakowanie szpinaku mrożonego ( my wybraliśmy Hortex szpinak rozdrobniony)

4 jajka

2 łyżki mąki

łosoś (2 opakowania)

serek śmietankowy z chrzanem Hochland

masło klarowane do posmażenia szpinaku

3 ząbki czosnku

pieprz, sól, gałka muszkatałowa

 

Przygotowanie:

Szpinak smażymy z czosnkiem i przyprawami na patelni. Odstawiamy, żeby wystygł. W tym czasie oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywno. Szpinak łączymy z mąką i żółtkami, a potem dodajemy białka. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy masę szpinakową i całość pieczemy około 14 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto powinno być zwarte po wyciągnięciu z piekarnika. Czekamy, aż wystygnie.

Rolada szpinakowa - ciasto, które za chwilę posmarujemy serkiem i łososiem

Rolada szpinakowa – ciasto, które za chwilę posmarujemy serkiem i łososiem

Następnie smarujemy je białym serkiem, a na górę wykładamy pokrojone plastry łososia. Wkładamy do lodówki zawinięte w folie na minimum 3 h.

Rolada szpinakowa z łososiem wyszła nam idealnie!

Smacznego!

Poznaj przepisy z naszych warsztatów kulinarnych klikając tutaj.