Niemalże każdego roku dociera do nas światowa moda czy trend związany ze zdrowym odżywianiem. Szukamy, eksperymentujemy, zmieniamy zapasy w naszych szafkach kuchennych. Za to moda na kiszonki zawsze na czasie. Z radością witamy w naszym Plebiscycie Influencer’s TOP firmę związaną od 25 lat z produkcją zdrowych i bardzo smacznych produktów opartych min na kiszonkach. Polecamy uwadze przepyszne ogórki konserwowe dworskie , chrzan nadwarciański oraz buraczki w plastrach.

Firma MORYŃ powstała w 1992 roku. Nazwa firmy została wzięta od nazwiska jej założyciela – Emila Moryń. Już wtedy – w latach dziewięćdziesiątych postawiono sobie w Moryniu bardzo ambitny i nowatorski jak na tamte czasy priorytet – stawiając jedynie na jakość wytwarzanych produktów.

Moryń poza kiszonkami w swojej ofercie ma wiele rewelacyjnych produktów

Moryń poza kiszonkami w swojej ofercie ma wiele rewelacyjnych produktów

Wszystkie surowce i półprodukty dostarczone do firmy są najwyższej jakości. Produkcja opiera się o tradycyjne receptury przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii. Firma Moryń od lat udoskonala swoje receptury łącząc je z warzywami najwyższej jakości.

Zgłoszone do naszego Plebiscytu produkty były już wielokrotnie nagradzane: chrzan nadwarciański posiada od 2016 roku znak Jakość Tradycja. Buraki plastry były wielokrotnie nagradzane m.in. w roku 2017 zdobyły nagrodę Tygiel Smaków. Firma Moryń posiada również certyfikat IFS od 2012 roku.

 

Mottem stało się hasło „dobre bo od Morynia”.

Portfolio Morynia jest bardzo bogate. Nas zainteresował temat kiszonek.

Co z tymi kiszonkami ?

Obcokrajowcy słysząc o naszej kapuście kiszonej krzywią się i przecierają oczy ze zdziwienia – mówiąc najdelikatniej. Kilka lat temu tłumacząc pewnemu Brytyjczykowi wyborny smak naszego bigosu – czułem się jak przybysz z nieodkrytych lądów.

Kiszenie – rodzaj fermentacji mlekowej – to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwacji żywności.  Kiszone warzywa czy owoce mają wyjątkowy smak i są bardzo zdrowe dlatego należy włączać je do codziennego menu. Zimą to prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu.

Kiszonki bardzo korzystnie wpływają na nasze jelita – regulują skład mikroflory jelitowej, która z kolei odgrywa kluczową rolę  m.in. w procesach wchłaniania, trawienia, hamowania wzrostu patogenów chorobotwórczych i stymulacji układu odpornościowego. Co ważne dla wielu z nas są niskokaloryczne, zawierają  mniejszą ilość cukru niż surowe warzywa (jest to istotne szczególnie dla osób mających problemy z cukrzycą, nadwagą lub otyłością). Zawierają bogactwo witaminy C, witamin z grupy B i błonnika, dzięki któremu przyspieszają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom.

Dodatkowo kiszonki wspomagają nasz układ odpornościowy czy pracę mózgu.

Jedzenie kiszonej (fermentowanej) żywności wpływa na szybszy metabolizm, a im sprawniej pracuje nasz układ pokarmowy, tym lepiej jest wykorzystywana energia pochodząca z żywności. Dodatkowo, zdrowe bakterie wspomagają usuwanie toksyn, przez co nasz organizm regeneruje się znacznie szybciej.

Mamy dla Was znakomity przepis z użyciem kiszonego ogórka.

Pasta słonecznikowa z kiszonym ogórkiem

Skład:

  • 150 g ziaren słonecznika,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej lub kamiennej,
  • odrobina soku z kiszonych ogórków,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 średnie kiszone ogórki,
  • 1/2 pęczka koperku.

Przygotowanie:

Podpraż ziarna słonecznika na suchej patelni aby uzyskać złoty kolor. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Do miski wsyp podprażone ziarna, dodaj cebulę, odrobinę pieprzu i ząbek czosnku. Całość zmiksuj na aksamitną masę.

Dodaj sól i do smaku soku z kiszonych ogórków do uzyskania kremowej konsystencji pasty. Ogórki drobno pokrój lub zetrzyj na tarce i dodaj do pasty. Całość dopraw sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem. Podawaj z pieczywem lub warzywami.

Artykuł powstał we współpracy z ZPHU Moryń

https://www.facebook.com/morynprzetwory/

Instagram: moryntradycjasmaku