Hochland to jedna z tych marek, którą stosujemy na co dzień. Nie mogło jej zatem zabraknąć w plebiscycie Influencer’s Top 2019, kategorii Food nominowane zostały sery kremowe Hochland w bloczku.
Sery kremowe Hochland powstają z naturalnych składników: prawdziwego, dojrzewającego żółtego sera, który stanowi główny ich składnik, mleka od zaufanych dostawców, a także aromatycznych ziół i warzyw. Dostępne są różnych formatach: w krążkach, plastrach, bloczkach i kubkach, w wielu wyjątkowych smakach. Mają mnóstwo zastosowań, są idealne nie tylko na kanapkę, ale także jako składnik dań: tostów, zup, sosów do makaronów czy zapiekanek.
Mamy dla Was kilka prostych przepisów z ich użyciem, a jeden z nich zaskoczy Was szczególnie!
Kruche ciasteczka à la lizaki
Składniki:
1 bloczek sera kremowego Śmietankowego Hochland
150 g mąki pszennej
60 g masła
1 jajko
50 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kolorowe drobinki cukrowe
Na lukier:
1/2 bloczka serka kremowego Śmietankowego Hochland
1 łyżka soku z cytryny
130 g cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka za wyjątkiem drobinek umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum pół godziny. Blat podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykrawamy kwiatki, serduszka lub inne dowolne kształty. W każde wbijamy patyczek, układamy na papierze do pieczenia w odstępach. Pieczemy 14 minut w 190 °C. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier: serek kremowy, sok z cytryny i cukier puder ucieramy w mikserze na gładką masę. Każdego lizaka polewamy lukrem i posypujemy cukrowymi drobinkami.
czas przygotowania: 40 minut
trudność: średnio trudny
Krem z białych warzyw z blanszowanymi warzywami
2 bloczki serka kremowego Śmietankowy Hochland
1 biała cebula
1 łyżka oleju
1 kalafior
1 duży seler
2 pietruszki
1 ziemniak
1,5 l bulionu warzywnego
Liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
Świeżo zmielona gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
Dodatkowo:
Brokuł, kalafior (tylko różyczki)
2 marchewki pokrojone w kostkę
1 łyżka oliwy z oliwek
natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy za wyjątkiem gałki muszkatołowej i gotujemy pod przykryciem 40 minut. Wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy gałkę, serek kremowy śmietankowy i miksujemy na gładki krem. Brokuł, kalafior oraz marchewkę blanszujemy na oliwie. Krem z białych warzyw podajemy z blanszowanymi warzywami oraz posypujemy pietruszką.
czas przygotowania: 55 minut
trudność: łatwy
Ziołowy chlebek odrywany z serkiem kremowym w bloczku
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej lub białek orkiszowej
0,5 szklanki ciepłego mleka
0,5 szklanki ciepłej wody
łyżeczka cukru
40 ml roztopionego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka drożdży suszonych
Na farsz:
Pęczek dowolnych świeżych ziół
3 łyżki oliwy
3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
1 bloczek serka kremowego z ziołami Hochland
Sól
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem, drożdżami oraz solą, dodajemy mleko, wodę oraz roztopione masło i wyrabiamy do uzyskania jędrnego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Wszystkie składniki na farsz miksujemy za pomocą blendera. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą wałkujemy na prostokąt. Na połowie rozsmarowujemy farsz serowo-ziołowy i składamy na pół. Postępujemy podobnie z pozostałym ciastem. Kwadraty układamy w keksówce widocznym łączeniem do góry jeden obok drugiego. Pieczemy 30 minut w 190 °C. Studzimy na kratce. Podajemy rozrywając chlebek.
czas przygotowania: 1,5 godziny
trudność: średnio trudny
Smacznego!!!!!!
artykuł we współpracy z Hochland