Hochland to jedna z tych marek, którą stosujemy na co dzień. Nie mogło jej zatem zabraknąć w plebiscycie Influencer’s Top 2019, kategorii Food nominowane zostały sery kremowe Hochland w bloczku.

Sery kremowe Hochland powstają z naturalnych składników: prawdziwego, dojrzewającego żółtego sera, który stanowi główny ich składnik, mleka od zaufanych dostawców, a także aromatycznych ziół i warzyw. Dostępne są różnych formatach: w krążkach, plastrach, bloczkach i kubkach, w wielu wyjątkowych smakach. Mają mnóstwo zastosowań, są idealne nie tylko na kanapkę, ale także jako składnik dań: tostów, zup, sosów do makaronów czy zapiekanek.

Mamy dla Was kilka prostych przepisów z ich użyciem, a jeden z nich zaskoczy Was szczególnie!

Kruche ciasteczka à la lizaki

Składniki:

1 bloczek sera kremowego Śmietankowego Hochland

150 g mąki pszennej

60 g masła

1 jajko

50 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

kolorowe drobinki cukrowe

Na lukier:

1/2 bloczka serka kremowego Śmietankowego Hochland

1 łyżka soku z cytryny

130 g cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasteczka za wyjątkiem drobinek umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum pół godziny. Blat podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykrawamy kwiatki, serduszka lub inne dowolne kształty. W każde wbijamy patyczek, układamy na papierze do pieczenia w odstępach. Pieczemy 14 minut w 190 °C. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier: serek kremowy, sok z cytryny i cukier puder ucieramy w mikserze na gładką masę. Każdego lizaka polewamy lukrem i posypujemy cukrowymi drobinkami.

czas przygotowania: 40 minut

trudność: średnio trudny

Hochland ser kremowy w bloczku Śmietankowy

Hochland ser kremowy w bloczku Śmietankowy

 

Krem z białych warzyw z blanszowanymi warzywami

2 bloczki serka kremowego Śmietankowy Hochland

1 biała cebula

1 łyżka oleju

1 kalafior

1 duży seler

2 pietruszki

1 ziemniak

1,5 l bulionu warzywnego

Liść laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego

Świeżo zmielona gałka muszkatołowa

Sól, pieprz

Dodatkowo:

Brokuł, kalafior (tylko różyczki)

2 marchewki pokrojone w kostkę

1 łyżka oliwy z oliwek

natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy za wyjątkiem gałki muszkatołowej i gotujemy pod przykryciem 40 minut. Wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy gałkę, serek kremowy śmietankowy i miksujemy na gładki krem. Brokuł, kalafior oraz marchewkę blanszujemy na oliwie. Krem z białych warzyw podajemy z blanszowanymi warzywami oraz posypujemy pietruszką.

czas przygotowania: 55 minut

trudność: łatwy

 

Ziołowy chlebek odrywany z serkiem kremowym w bloczku

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej lub białek orkiszowej

0,5 szklanki ciepłego mleka

0,5 szklanki ciepłej wody

łyżeczka cukru

40 ml roztopionego masła

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka drożdży suszonych

Na farsz:

Pęczek dowolnych świeżych ziół

3 łyżki oliwy

3 łyżki prażonych orzeszków piniowych

1 bloczek serka kremowego z ziołami Hochland

Sól

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem, drożdżami oraz solą, dodajemy mleko, wodę oraz roztopione masło i wyrabiamy do uzyskania jędrnego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Wszystkie składniki na farsz miksujemy za pomocą blendera. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą wałkujemy na prostokąt. Na połowie rozsmarowujemy farsz serowo-ziołowy i składamy na pół. Postępujemy podobnie z pozostałym ciastem. Kwadraty układamy w keksówce widocznym łączeniem do góry jeden obok drugiego. Pieczemy 30 minut w 190 °C. Studzimy na kratce. Podajemy rozrywając chlebek.

czas przygotowania: 1,5 godziny

trudność: średnio trudny

Smacznego!!!!!!

artykuł we współpracy z Hochland