OSM Krasnystaw to firma, która odbiera mleko od ponad 2000 dostawców ze wszystkich powiatów województwa lubelskiego. Zatrudnia blisko 600 pracowników, przetwarza rocznie 160 mln litrów mleka i tym samym dynamicznie zwiększa swoje przychody. Największy producent branży mleczarskiej w regionie, jakim jest OSM Krasnystaw nieustannie inwestuje w swój rozwój. Wprowadza nowoczesne rozwiązania i technologie, które mają za zadanie udoskonalić wyroby i zapewnić ich najwyższą jakość.
Marka uczestniczy w spotkaniach kulinarnych, eventach i stawia na intensywną promocję. W plebiscycie Influencer’S tOP 2019 nominację otrzymały min. serek o smaku wiejskim na kanapkę oraz masło extra 82 % tłuszczu!
Masło jest otrzymywane ze śmietany z mleka krowiego. Ten tradycyjny wyrób ma właściwości nie tylko odżywcze, ale także lecznicze i kosmetyczne. Masło “Ekstra” z Krasnegostawu wyróżnia specyficzna, aksamitna konsystencja i pełnowartościowy smak. Od wielu lat obecne jest na polskich stołach. Świetnie nadaje się do pieczywa, ciast i innych potraw.
Mamy dla Was przepis na dorsza z sosem marchewkowym
- polędwica z dorsza 150 gramów porcja
- sok marchewkowy
- masło 80 gramów na porcję od OSM Krasnystaw 82 % tłuszczu
- olej słonecznikowy dezodorowany do smażenia
- 1 świeża marchewka
- garść jarmużu
- kilka plasterków topinamburu
- sól, pieprz
- papryka wędzona
- łyżka oleju do sałatek
- 2 łyżeczki octu z sokiem z pokrzywy i propolisem
- cebula szalotka
- 1 łyżeczka nasion prażonych
Sposób przygotowania:
Wyciskamy sok z marchewek. Przelewamy go na patelnię i redukujemy aż na jej dnie pozostanie dość gęsty sos o mocnym, marchewkowym smaku. Dodajemy wtedy ocet z sokiem z pokrzywy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy kilka łyżek masła i mieszamy cały czas sos. Jeśli nie jest wystarczająco gęsty, dodajemy jeszcze odrobinę masła. Odstawiamy na bok.
W międzyczasie rozgrzewamy olej w garnku do temperatury 180 stopni. Rozkładamy sobie obok ręczniki papierowe, by były gotowe do odsączania warzyw. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy małe kawałki jarmużu na zmianę z topinamburem pokrojonym w cienkie wstążki oraz marchewką. W tym celu używamy obieraczki do warzyw. Nasze chipsy smażymy kilkadziesiąt sekund. Po wyciągnięciu na papier od razu posypujemy je odrobiną soli, papryki wędzonej i chilli w proszku.
W ostatnim momencie smażymy dorsza skórą do dołu. Kładziemy go na rozgrzanej patelni i bastujemy delikatnie masłem. Po mniej więcej 60 sekundach ściągamy go na ręcznik papierowy i przygotowujemy naszą wydawkę.
Na środku talerza wylewamy odrobinę sosu buerre blanc marchewkowgo, na nim układamy rybę, na mięsie kładziemy chipsy warzywne. Wszystko skrapiamy obficie olejem do sałatek Piękny Koloryt i posypujemy odrobiną prażonych nasion. Dekorujemy wszystko kilkoma marchewkami z zalewy.
artykuł powstał we współpracy z marką OSM KRASNYSTAW