Żyjesz intensywnie, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowego jedzenia? Świetnie! Oto pyszne dania, które szybko dodadzą ci energii, a przy tym nie obciążą twojego żołądka!

I takie produkty właśnie lubimy. Plebiscyt Influencer’s TOP2019 powitał nieziemskie sałatki Salatino. Już za moment nasi jurorzy posmakują wybornego tuńczyka z kaszą kuskus.

Kuskus – lekki sposób na odzyskanie sił

Salatino. Tuńczyk z kaszą kuskus

Salatino. Tuńczyk z kaszą kuskus

 

Między pracą a treningiem, a może w przerwie na lunch? Zadbaj o to, by w twojej codziennej diecie znalazły się lekkostrawne, a przy tym sycące produkty. Trafionym pomysłem są kasze.

Te pełne mikroelementów wartościowe węglowodany szybko zaspokoją twój głód. Do jedzenia kasz przekonują także eksperci z Wojskowego Instytutu Medycyny Lotniczej. W poradniku opracowanym przez Agatę Gaździńską, kierownika Pracowni Dietetyki i Leczenia Otyłości, obok jęczmiennej, jaglanej czy gryczanej wśród polecanych produktów znalazł się również nieco egzotyczny kuskus[1]. To świetny sposób, by nieco urozmaicić codzienne posiłki i zainspirować się do poznawania nowych smaków. Na tym nie kończą się zalety kuskusu. Jak podkreślają Beata Butyniak i Joanna Surgiel, autorki artykułu „Kasze na stół”, kuskus pomaga szybko odzyskać siły po większym wysiłku. Ekspertki zauważają również, że to kasza kuskus jest lekkostrawna, więc mogą ją jeść osoby z chorobą wrzodową i dolegliwościami wątroby oraz dróg żółciowych[2]. Co ciekawe, kasza kuskus zawiera niewiele błonnika. Jak podkreślają Butyniak i Surgiel, dzięki temu po zjedzeniu tej kaszy nie ma wzdęć[3].

Sałatka Salatino – porcja zdrowej energii

Z czym połączyć kuskus, by zyskać smaczny i pełnowartościowy posiłek? Oczywiście z rybą! Eksperci z Wojskowego Instytutu Medycyny Lotniczej opracowali przepis, w którym kuskus łączy się w pyszną sałatkę z tuńczykiem we własnej zalewie, papryką, pomidorami, cytryną, natką pietruszki i przyprawami. Dlaczego warto wzbogacać codzienne posiłki o ryby? Są bogatym źródłem kwasów omega-3, które wzmacniają nasze serce, rozszerzają naczynia krwionośne, zapobiegają zakrzepom i wzmacniają odporność. Jod zawarty w rybach przyśpiesza przemianę materii. Ryby są dobrym źródłem białka oraz witamin – zwłaszcza A (na ładną skórę), D (na wzmocnienie kości i zębów) i B (na poprawę koncentracji). To także dobry antydepresant – po ich zjedzeniu wzrasta poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia [4].

Połączenie ryby i kuskusu to więc doskonały pomysł na lekki posiłek w trakcie dnia. Jeśli cenisz wygodę i chcesz spróbować czegoś nowego, może spodobać ci się smaczna sałatka Salatino, w której króluje tuńczyk z kuskusem perłowym i suszonymi pomidorami. Zdrowy i sycący posiłek bez konserwantów doda ci energii do działania. Czy jesteście gotowi na nowe wyzwania?

Podejmij wyzwanie na
https://www.facebook.com/SalatinoPolska/
www.salatino.pl

 

Artykuł powstał we współpracy z Graal, producentem sałatek Salatino

 

 

[1] Gaździńska A. (WIML), ,Co i jak jeść, by zdrowe życie wieść? Wyd. Fundacja Osób Chorych na Otyłość OD-WAGA. Źródło:  http://www.wiml.waw.pl/obrazy/doc/2015/2015_OD-WAGA.pdf (data dostępu: 12.04.2019 r.)
[2] Burtniak Beata, Surgiel Joanna (2017) „Kasze na stół” [w:] „Zachodniopomorski Magazyn Rolniczy”. Źródło: http://www.zodr.pl/download/wydawnictwo/mr120_1.pdf (data dostępu: 12.04.2019 r.)
[3] Burtniak, Surgiel, ibidem
[4] Gaździńska A., ibidem