18 edycja Warsztatów z Gwiazdą za nami ! Wspólnie z Agą Kaczorowską i jej mężem Maciejem Pela gotowaliśmy niesamowite przepisy autorstwa Dawida Budzicha z marki Philipiak Milano.
A oto i przepisy, smacznego 🙂
Czekoladowe naleśniki proteinowe z kremem kokosowym oraz liofilizowanymi malinami
Składniki:
400 ml mleka OSM KRASNYSTAW
3 jajka
1 szklanka mąki
2 łyżki białka konopnego Hempking
2 łyżki kakao
szczypta soli
3 łyżki oleju
250g Mixitella krem kokosowy z biała czekoladą Mixit
50g liofilizowane maliny Mixit
1 doniczka mięty Baziółka
Sposób przygotowania:
1 Mleko, jajka, mąkę, białko konopne Hempking, kakao, olej i szczype soli przekładamy do duzej miski i blendujemy na gładkie ciasto, odstawiamy na conajmniej 10 min.
2 Na rozgrzaną patelnię groszkową dodajemy nieco oleju, rozprowadzamy dokładnie, nadmiar wycieramy papierowym ręcznikiem. Naleśniki smażymy tak samo jak tradycyjne.
3 Przestudzone nalesniki smarujemy kremem kokosowym z białą czekoladą Mixit i posypujemy pokruszonymi liofilizowanymi malinami Mixit, zwijamy w rulon i dekorujemy pozostałymi malinami i miętą Baziółka
Witaminowa sałatka na odporność Liposhell
z kremem angielskim i migdałową praliną
Składniki:
125g czarnej porzeczki
300 truskawek
125g malin
200g agrestu
4 żółtka
4 łyżki cukru
250 ml mleka
1 laska wanilii
4 łyżki cukru
50g migdałów
świeża melisa
Sposób przygotowania:
1 Owoce myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia, truskawki wedle wielkości kroimy na pół lub na ćwiartki, agrest na połówki.
2 Wanilię rozcinamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża zeskrobujemy nasionka i wraz z pozostałym strączkowymi przekładamy do mleka. Waniliowe mleko doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy źródło energii, wyławiamy strączek.
3 Na patelni o gładkim dnie lub w dużym garnku rozsypujemy równomiernie cukier ( 4 łyżki), podgrzewamy na małej mocy, nie mieszamy, czekamy, aż powstanie złoty karmel, dodajemy migdały, mieszamy by się otoczyły w karmelu, przekładamy na arkusz papieru do pieczenia, rozsmarowujemy nieco i pozostawiamy do wystudzenia. Siekamy nożem na mniejsze kawałki.
4 Żółtka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na białą błyszczącą i puszystą masę.
5 Stopniowo wlewamy wrzące mleko, zaczynając od niewielkich ilości intensywnie mieszając rózgą, by żółtka się nie zważyły. Mieszamy aż powstanie gęsty sos.
6 Na talerz nakładamy porcję kremu angielskiego, na nim układamy pokrojone owoce, dekorujemy migdałową praliną i listami melisy.
Mule w prosecco od Vionelli z trawą cytrynową
Składniki:
5 szalotek
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
80 ml oliwy
1,5 kg świeżych muli
200 ml prosecco Vionelli
4 trawy cytrynowe
2 pęczki natki pietruszki
100g zamrożonego masła OSM KRASNYSTAW
1 cytryna
1 francuska bagietka
Sposób przygotowania:
1 Szalotki obieramy i siekamy w drobną kostkę.
2 Szklimy w dużym garnku na oliwie przez 2-3 minuty.
3 Dodajemy posiekany czosnek i chili bez pestek, szklimy kolejną minutę.
4 Dodajemy, pokrojoną w kilkucentymetrowe odcinki trawę cytrynową, umyte, oczyszczone i przebrane mule, dolewamy prosecco Vionelli i przykrywamy pokrywką na 2 minuty.
5 Dodajemy pokrojone w kostkę zamrożone masło OSM KRASNYSTAW, drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy, nakładamy na głębokie talerze i podajemy z bagietką i ćwiartką cytryny.
Nocna jaglanka
Składniki:
4 saszetki jaglanki
600 ml mleka OSM KRASNYSTAW
owoce liofilizowane Dragon fruit & melon Mixit
Sposób przygotowania
1 Jaglankę zalewamy zimnym mlekiem lub wodą i pozostawiamy do napęcznienia, pominięcie procesu gotowania pozwala na obniżenie indeksu glikemicznego i zachowanie większej ilości wartości odżywczych.
Wystarczy 30 minut ale najlepiej smakuje na drugi dzień.
2 Podajemy z chrupiącymi liofilizowanymi owocami.
Pierś kaczki w Cydrze Sadowskim z karmelizowanymi marchewkami i figami
Składniki:
4 piersi z kaczki po ok 250-300g
1 łyżeczka cynamonu
sól
grubo mielony pieprz
1 doniczka rozmaryn Baziółka
1 główka czosnku
600 ml cydru Sadowskiego
100g zamrożonego masła OSM KRASNYSTAW
400g kolorowych mini marchewek
3 łyżki miodu
4 świeże figiSposób przygotowania:1 Odcinamy nadmiar skóry, zgodnie z obrysem mięsa, nacinamy skórkę w paski, tak by nie przeciąć znajdującego się pod nią mięsa. Nacieramy sporą ilością soli od strony skóry, od strony mięsa natomiast nacieramy posiekanym drobno rozmarynem, grubo mielonym pieprzem i cynamonem.2 Umieszczamy po 2 piersi na 1 nierozgrzanej patelni skórą do dołu. Włączamy źródło energii na małą moc i smażymy zwiększając stopniowo moc co 2-3 minuty do maksymalnej, całość powinna zająć 7-8 minut.
Na patelni umieszczamy połówki główki czosnku i gałązki rozmarynu Baziółka, by zaromatyzować mięso. Odwracamy mięsem do dołu, wyłączamy źródło energii i pozostawiamy na 3-4 minuty.
Przekładamy na deskę skórą do góry i pozostawiamy na 3 minuty by mięso odpoczęło.
3 Na gorące patelnie wlewamy Cydr Sadowski, gdy zawrze przelewamy na jedna patelnię i odparowujemy do 1/4 objętości na maksymalnej mocy. Na sam koniec wyłączamy źródło energii dodajemy kawałeczki zamrożonego masła i energicznie mieszamy by powstał gęsty sos.
4 Na drugiej patelni rozgrzewamy miód, dodajemy przekrojone wzdłuż na pół kolorowe marchewki i karmelizujemy na średniej mocy 2 minuty, uważając by miód się nie spalił.5 Kaczkę kroimy w grube plastry, podajemy na karmelizowanej marchewce, polewamy sosem z Cydru Sadowskiego i przybieramy figami pokrojonymi w ósemki.
Placuszki owsiane by Magda Waś (dla 4 osób)
Składniki:
4 saszetki owsianki My Natural Day z malinami i miodem
100 ml vegańskiej śmietany naturalnej 18% Planton Creamo
2 jajka
owoce leśne
polskie owoce z sadu
owoce egzotyczne
Sposób przygotowania:
1 Na suchej patelni smażymy owsiankę My Natural Day do momentu, aż cukier zacznie się karmelizować.
2. Doprowadź dodając wodę do konsystencji papki.
3. Wystudź.
4. Wbij jaja i uformuj cienkie placuszki .
5. usmaż ponownie na suchej patelni – w razie potrzeby dodaj kroplę tłuszczu
6. Zaserwuj z łyżką śmietany lub jogurtu Planton oraz kompozycją owoców jakie najbardziej lubisz.
Rote Grutze na prosecco Vionelli z jogurtem naturalnym Planton Natural oraz musli porzeczkowym mix Mixit
Składniki:
500 ml prosecco Vionelli
4 opakowania kisielu owocowego
450 g mieszanki mrożonych owoców leśnych
4 łyżki miodu
500 ml vegańskiej śmietany Creamo lub jogurtu naturalnego 18% Planton Natural
300g musli porzeczkowy mix Mixit
Sposób przygotowania:
1 Prosecco Vionelli przelewamy do dużego garnka i doprowadzamy do wrzenia.
2 Wsypujemy kisieli intensywnie mieszamy, wyłączamy źródło energii, dodajemy zamrożone owoce i miód, delikatnie mieszamy by owoce się nie rozpadły, przelewamy do pucharków i odstawiamy na 15 minut, by kisiel nieco wystygł.
3 Na wierzch dodajemy śmietanę Creamo i porcję musli Mixit.
Kurczakowo konopna sałatka a la Cesar
Składniki:
2 sałaty rzymskie
400g mięsa kebab kurczak Damak Food
2 cebulki dymki
150g parmezanu
150g czarnych oliwek
80g kaparów
80g anchois
100ml oleju konopnego Hempking
2 żółtka
2 cytryny
4 łyżki nasion konopi Hempking
sól, pieprz
Sposób przygotowania:1 Mięso kurczaka od Damak Food podsmażamy bez dodatku tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni, gdy się zezłoci przekładamy na talerz i pozostawiamy do wystudzenia.
2 Sałatę kroimy wzdłuż na pół, następnie na ćwiartki i ósemki, tak by głąb sałaty trzymał wszystkie liście. Dymkę grubo kroimy.
3 Nasiona konopi Hempking prażymy na suchej patelni.
4 Parmezan strugamy obieraczką w płatki
5 Żółtka, anchois i sok z cytryny blendujemy, stopniowo dodajemy olej konopny,
następnie zalewę z anchois i 1/3 startego parmezanu.
6 W dużej misce mieszamy sałatę, 2/3 mięsa, oliwki, kapary, dymkę z dressingiem, nakładamy na talerze, na szczycie umieszczamy pozostałe mięso, płatki parmezanu i posypujemy uprażonymi nasionami konopi.
Tajska sałatka mango z krewetkami
Składniki:
2 lekko dojrzałe mango
1 średnia czerwona cebula
1 papryczka chili
2 limonki
4 łyżki sosu rybnego
4 łyżki oleju z prażonego sezamu
2 pęczki kolendry Baziółka
400g surowych-szarych krewetek bez głów
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
orzeszki z pieca – miód i chili Mixit
Sposób przygotowania:
1 Mango obieramy za pomocą obieraczki, odcinamy miąższ od pestki i kroimy w cienkie plastry.
2 Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra.
3 Drobno posiekane chili (bez pestek) mieszamy z otarta skórką z 1 limonki, sokiem z 2 limonek, sosem rybnym i olejem sezamowym.
4 Mieszamy mango z cebulą, połową poszarpanej kolendry Baziółka i dressingiem.
5 Wyczyszczone krewetki marynujemy w drobno posiekanym czosnku, nacieramy olejem i krótko smażymy po 1-2 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, doprawiamy solą i układamy na wierzchu sałatki, dekorujemy pozostałą kolendra i posypujemy siekanymi orzechami z pieca Mixit
Tortilla z wołowiną w stylu Kebab
Składniki:
8 średnich tortilli
800g mięsa wołowego kebab Damak Food
300ml vegańskiej śmietany naturalnej 18% Planton Creamo
3 ząbki czosnku
szczypta soli
garść mięty Baziółka
1 czerwona cebula
1 ogórek szklarniowy
2 dojrzałe pomidory malinowe
Sposób przygotowania:
1 Cebulę kroimy w cienkie pióra, pomidory w ósemki, ogórka obieramy i kroimy w plastry.
2 Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem, siekaną miętą
3 Mięso podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni, przekładamy na talerz.
Na patelni po mięsie podgrzewamy tortille, przekładamy je na deskę, nakładamy sos, mięso,
warzywa i zawijamy ciasno nadając tortilli formę wrapa.
Śniadaniowa zupa bananowa
Składniki:
4 banany
1 laska wanili
1 łyżka białka konopnego Hempking
800 ml vege Jogurt naturalny Planton Natural
3 łyżki brązowego cukru
sok z 1/4 cytryny
400g musli Orzechozjadaczom Mixit
Sposób przygotowania:
1 Banany obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy vege Jogurt naturalny Planton Natural, białko konopne Hempking, cukier, sok z cytryny i nasionka z przeciętej wzdłuż laski wanilii ( zdrapujemy tępą stroną noża). Wszystko blendujemy na aksamitnie gładką masę.
2 Zupę podajemy na zimno z dużą porcja chrupiącego musli Orzechozjadaczom na wierzchu.