Jak nie kochać kawy? Rano wystarczy zaledwie kilka łyków tego aromatycznego napoju, aby szybko rozbudzić zaspany organizm. W ciągu dnia wiele z nas sięga po kolejną filiżankę, która doda nam energii, pomoże w skupieniu i poprawi nastrój. Czy wiesz, że kawę można wykorzystać także jako składnik wielu różnorodnych przepisów? Poniżej nasze ulubione!
Do jakich dań pasuje kawa?
Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi kawa często jest bazą drinków, ciast i oryginalnych deserów (np. słynnego na całym świecie tiramisu). Stanowi także nietuzinkową przyprawę do różnorodnych dań mięsnych oraz zup. Warto spróbować dodać nawet kilka łyżeczek kawy do dania – może ona zupełnie zmienić smak potrawy, nadając jej interesującej, nieco egzotycznej nuty.
Owsianka z kawą – smaczny posiłek na rozpoczęcie dnia
Owsianka idealnie nadaje się na śniadanie, ponieważ znajdujące się w niej składniki odżywcze dostarczają organizmowi energii na wiele godzin. Jeśli smak klasycznej owsianki wydaje ci się zbyt delikatny, możesz go nieco podkręcić, dodając do mleka filiżankę ulubionej kawy.
Jak przygotować takie śniadanie? Wystarczy wsypać do garnka pół szklanki płatków owsianych, dodać szklankę mleka, filiżankę kawy rozpuszczalnej o głębokim smaku (np. NESCAFÉ GOLD) oraz łyżkę cukru brązowego. Wszystkie składniki należy gotować przez około 10 minut, cały czas delikatnie mieszając, tak aby płatki nie przywarły do dna naczynia. Gdy składniki będą już miękkie, a mleko z kawą nabierze kremowej konsystencji, wystarczy przełożyć owsiankę do miseczki i dodać kilka plasterków banana, wiórki kokosowe lub kawałki ulubionych orzechów.
Szlachetna polędwica wołowa w kawie
Czas na danie obiadowe! Aby przygotować 2 porcje pachnącej kawą i rozpływającej się w ustach wołowiny, będziesz potrzebować: 0,5 kg polędwicy wołowej, 1 łyżki brązowego cukru, 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (np. NESCAFÉ Espresso INTENSO), 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 ząbków czosnku, 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej, 2 łyżek oleju oraz odrobiny soli i pieprzu do smaku.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy kawę, olej, cukier, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą marynatą dokładnie nacieramy mięso z każdej strony, po czym odkładamy je na kilka godzin do chłodnego miejsca. Gdy polędwica przejdzie zapachem kawy i innych przypraw, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około godzinę w 180°C, podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody. Upieczona w ten sposób polędwica wołowa jest wyjątkowo delikatna i soczysta. Najlepiej smakuje pokrojona w cieniutkie plasterki i podana w towarzystwie gotowanych na parze warzyw.
Idealny na wieczór drink kawowy
A na koniec – coś na deser. Do przygotowania pysznego drinka na bazie kawy potrzebujesz 1 kieliszka whiskey, 1 filiżanki kawy (np. kremowej i intensywnej w smaku NESCAFÉ GOLD CREMA), 1 łyżeczki brązowego cukru lub odrobiny syropu cukrowego do smaku. Najpierw rozpuść cukier w gorącej kawie i odstaw napój do ostygnięcia. Szklanicę barmańską (lub słoik) wypełnij kostkami lodu, dodaj kawę, whiskey i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowy drink przelej do szklanki wraz z kawałkami lodu. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, zanim kostki zdążą się rozpuścić. Aromatyczny i aksamitny kawowy drink z dodatkiem whiskey na pewno spodoba się także twoim znajomym!
artykuł sponsorowany