Marka Pij Kurkumę została nominowana w wiosennej edycji plebiscytu Influencer’s Top 2021. To w pełni naturalny produkt, który już niebawem trafi do naszych jurorów. Poniżej kilka słów od założycieli marki:)
,,Nasza nieoficjalna, kurkumowa historia ma już kilka lat, ale minęło sporo czasu, zanim zdecydowaliśmy się stworzyć ten projekt. Długo zapoznawaliśmy się z kurkumą i na początku nie podejrzewaliśmy, że miłość do tego niezbyt ładnego kłącza i potencjał w nim drzemiący przekujemy w pomysł na biznes.
Wszystko zaczęło się od dość popularnego nawyku picia ciepłej wody z cytryną na chwilę po przebudzeniu. Któregoś dnia wpadła nam w ręce książka mówiąca o prozdrowotnych właściwościach kurkuminy. Zachęciła nas do zgłębienia innych, mniej i bardziej naukowych artykułów na jej temat, który okazał się bardzo obiecujący. Ponadto, lista najróżniejszych produktów bogatych w kurkuminę utwierdziła nas w przekonaniu, że jej pozytywne działanie nie jest marketingową ściemą i chętnie przetestujemy to na własnej skórze.
Postanowiliśmy stworzyć coś ze świeżej kurkumy. Z czasem wpadliśmy na pomysł stworzenia soku tłoczonego na zimno. Okazało się, że to płynne złoto ma bardzo aromatyczny zapach, ale w pojedynkę nie zachwyca smakiem. Połączyliśmy ten eksperyment z zakorzenionym już nawykiem picia soku z cytryny, a z czasem wzbogaciliśmy o sok z korzenia imbiru, tworząc pierwszy wariant smakowy soków Pij Kurkumę.
Po kilku tygodniach odkryliśmy, że codzienne picie na czczo tego eliksiru życia ze szczyptą czarnego pieprzu daje ciekawe efekty. To połączenie trzech ajurwedyjskich smaków w postaci cierpkiego, ostrego i kwaśnego stanowi gwarantowany zastrzyk energii na dobry początek dnia.
Do wyboru mamy różne rodzaje napojów.
Przykładowo: świeżo wyciskany sok z ekologicznego kłącza kurkumy (30%), pomarańczy (68%) oraz papryczki chili (2%) – słodziutka odsłona pokaźnej dawki kurkumy z delikatną nutą pikanterii.
Soki są wyciskane metodą cold-press i nie wykorzystywane są do tego absolutnie żadnych dodatki. Ze względów smakowych, zapachowych, a przede wszystkim zdrowotnych i w zgodzie z naturą postawiono na szklane butelki.
Dla nas ciekawe połączenie to kurkuma, woda kokosowa, ananas.
Świeżo wyciskany sok z ekologicznego kłącza kurkumy (30%), pomarańczy (68%) oraz papryczki chili (2%) – słodziutka odsłona pokaźnej dawki kurkumy z delikatną nutą pikanterii.
Z kolei połączenie cytryny z imbirem i kurkumą:
stymuluje spalanie tłuszczu i hamuje apetyt dzięki zawartych w imbirze gingerolach
obniża poziom cukru i cholesterolu
działa bakteriobójczo i moczopędnie, co przyspiesza oczyszczanie organizmu
chroni wątrobę i wspiera pracę jelit
wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe
zwiększa kondycję układu odpornościowego
poprawia stan stawów, kości i chrząstek
hamuje powstawanie i rozwój stanów zapalnych
Gingerole występujące w imbirze oraz kurkumina nadająca intensywną barwę kurkumie. To jedne z najsilniejszych występujących w naturze antyoksydantów skutecznie redukujących poziomy stanów zapalnych. Udowodniono naukowo, że kurkuma i imbir spożywane jednocześnie są silniejsze niż jakby spożywać je osobno.
artykuł powstał we współpracy z marką Pij Kurkumę