Korzenne nuty wszystkim kojarzą się z Bożym Narodzeniem i wyjątkowym aromatem makowców oraz serników. Oryginalnego smaku cynamonu, imbiru i goździków można skosztować także podczas uroczystego, świątecznego śniadania. Piernikowe naleśniki zachwycą miłośników słodkości, a ich korzenny aromat podkreśli bożonarodzeniowy klimat spotkania przy rodzinnym stole. Naleśniki smażone na innowacyjnej patelni Oil Control Florina, będą nie tylko przepyszne, lecz także delikatne i lekkie.
Naleśniki to kulinarna klasyka, którą uwielbiają dzieci i dorośli. Dzięki różnorodnym dodatkom, smakują każdemu i chętnie przygotowujemy je na rodzinne śniadanie, słodki podwieczorek czy kolację. W tak wyjątkowy czas, jak Boże Narodzenie, warto skusić się na zimową odsłonę naleśników, z piernikową nutą i świątecznymi dodatkami w postaci plasterków pomarańczy i cynamonu. Aromatyczny przepis na naleśniki przygotowała autorka bloga Waniliowa Chmurka.
Delikatne placuszki usmażone zostały na inteligentnej patelni Oil Control Florina z systemem odmierzania tłuszczu. Warto skorzystać z niej smażąc naleśniki, gdyż mają one tendencję do wchłaniania nadmiernej ilości tłuszczu. Z Floriną będziesz mieć pewność, że nie przekraczasz zalecanej dziennej dawki tłuszczu. W jaki sposób? Na patelni rozrysowane są dwa okręgi (5 i 10 g), dzięki czemu na patelnię wlewasz dokładnie tyle oleju, ile potrzebujesz, pamiętając, że optymalna dzienna porcja to 20 g. Patelnia wyposażona jest również w powłokę o trójwarstwowej strukturze – Teflon™ Radiance z cząsteczkami ferromagnetycznej stali nierdzewnej, dlatego patelnia ekspresowo się nagrzewa, a delikatne naleśniki nie przywierają do patelni i smaży się je niezwykle szybko. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom, naleśniki będą wyśmienite – delikatne i chrupiące na brzegach. Z patelnią Oil Control Florina i przepisem Waniliowej Chmurki, w prosty sposób przyrządzisz pyszne piernikowe naleśniki bez nadmiaru tłuszczu – lekko, smacznie i w świątecznym klimacie!
Naleśniki piernikowe
/składniki na 6 naleśników/
Składniki:
- 120 g mąki pszennej
- 5 g otrębów pszennych
- 250 ml mleka
- 50 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki dobrej jakościowo przyprawy do piernika
- szczypta soli
- szczypta cukru
- olej
Dodatki:
- orzechy włoskie
- plastry pomarańczy i mandarynek
- syrop klonowy
- olej (do smażenia)
Do dużej miski wlewam mleko, wodę gazowaną, dodaję jajka, sól, cukier, przyprawę do piernika, partiami wsypuję przesianą mąkę i otręby. Wszystko dokładnie mieszam, tak aby nie było grudek. Odstawiam na ok. 10 minut. Na patelnię Oil Control Florina wlewam odpowiednią ilość oleju i partiami smażę naleśniki.
Podaję je w towarzystwie syropu klonowego, orzechów włoskich i plasterków świeżej pomarańczy.
Smacznego!
artykuł we współpracy z marką Fiorina