Dieta zimą, czyli co i jak jeść, aby być zdrową!

W okresie zimowym niezwykle ważna jest zbilansowana i pełna witamin dieta. Nasz organizm jest bardziej podatny na wszelkie infekcje. Jak więc zapobiec przeziębieniu? Wystarczy odpowiednia dieta bogata w składniki, które wzmocnią odporność. 

Zima to szczególny czas dla naszego organizmu, który przechodzi w stan wyciszenia.  Pogarsza się nasze samopoczucie, towarzyszy nam sezonowa depresja spowodowana brakiem promieni słonecznych i światła.  Dlatego tak ważna jest w tym okresie zbilansowana dieta. Powinna być ona dobrze skomponowana i być bogata w niezbędne dla zdrowia składniki, minerały i witaminy.

Zimą koniecznie należy wzbogacić dietę w produkty bogate w witaminy A, B, C, D oraz E. Wpływają one świetnie na odporność organizmu, poprawiają samopoczucie, koncentrację i pamięć. W witaminę A bogate są szczególnie warzywa jak: marchew, pomidory, sałata, pietruszka, produkty mleczne i ryby.

Innym ważnym składnikiem diety w okresie zimowym jest witamina B. Odpowiada ona za poprawę kondycji psychicznej, wspomaga system odpornościowy, przywraca ładny wygląd skóry, ale przede wszystkim dodaje energii. Witaminę tą można znaleźć głównie w produktach mięsnych, w produktach zbożowych, warzywach strączkowych, orzechach, kiełkach i jajach.

Da naszego organizmu ważna jest witamina C. Wspomaga ona odporność, pomaga w zwalczaniu infekcji, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, dobrze wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Głównym źródłem tej witaminy cytrusy, kapusta, ziemniaki, cebula, kiszonki, soki i herbaty szczególnie z dzikiej róży.

Ostatnim, ważnym składnikiem diety w zimie jest witamina D. Odpowiada ona za dobry stan zębów i kości, sprawne funkcjonowanie układu krążenia czy szczupłą sylwetkę. Witaminę D można znaleźć w takich produktach jak tran, margaryna, żółtka jaj i rybach.

Sprawdź jak przygotować pyszne wigilijne dania.