Banany z jadalną skórką to nowość na rynku owoców. Są one rezultatem pracy japońskich naukowców z farmy D&T w Okayame w Stanach Zjednoczonych, którzy ogłosili, że stworzyli przepyszne banany, których jadalna skórka przypomina w smaku ananasa.
Japońscy badacze stworzyli banany z jadalną skórką. Dzięki nim konsumenci z Japonii mogą już nie tylko zjeść smakowity miąższ banana, ale również jego skórkę. Nowy owoc powstał dzięki eksperymentom z metodą zamrażania i odmrażania młodego drzewa bananowca. Temperatura jest najpierw obniżana do -60 stopni Celsjusza, a później podwyższana do 26 stopni Celsjusza, która pozwala na posadzenie drzewa do ziemi. Dzięki temu zabiegowi otrzymuje się miękką i cienką skórkę okalającą owoc.
Metoda ta naśladuje wzrost rośli z epoki lodowcowej i innych długich spadków temperatury w przeszłości. Zimo spowalnia metabolizm roślin, a nagły wzrost temperatury i pojawienie się słońca prowadzi do szybkiego ich wzrostu. W przypadku banana owoc, który utrzymuje ziarno, dojrzewa wcześniej niż skórka. To sprawia, że jest ona smaczniejsza, bardziej miękka i możliwa do spożycia. Co więcej mają mocny, tropikalny smak przypominający ananasa.
Pierwsze banany pojawiły się na rynku w Okayama w Stanach Zjednoczonych. Ich koszt wynosi 6 dolarów za sztukę. Nie wiadomo jeszcze jak banany będą transportowane w dalsze zakątki świata. Są one bardziej narażone na szybsze dojrzewanie oraz uszkodzenia skórki przez co czas transportu znacznie się skraca.
źródło. National Geographic
Sprawdź jak przygotować kandyzowany imbir.