Spośród wielu oryginalnych dodatków do dań i przekąsek, kapary są jednym z bardziej wykwintnych. To doskonały pomysł na urozmaicenie kolacji, na której chcesz poczęstować przyjaciół i rodzinę czymś naprawdę wyjątkowym.
Wyraźny i lekko pikantny smak kaparów świetnie podkreśla walory smakowe dań rybnych i mięsnych, a w połączeniu z aromatem czosnku, dla wielu osób jest to proste i jednocześnie oryginalne urozmaicenie wielu potraw. Każdy amator kaparów powinien chociaż raz spróbować Czosnkowej odsłony aby przekonać się, że warto kulinarne horyzonty.
Urok kaparów tkwi między innymi w łatwości ich zastosowania w kuchni. Proste danie, jak na przykład pieczona lub gotowana na parze ryba, nabiera całkiem nowego wyrazu w ich towarzystwie. Szczególnie łosoś jest rybą , która doskonale komponuje się z kaparowym aromatem. Także smak drobiu może wiele zyskać w połączeniu z tymi malutkimi przysmakami.
Dobrym rozwiązaniem jest serwowanie kaparów na oddzielnym półmisku, aby goście sami mogli dodać je do wybranych dań – w tym przypadku warto zaserwować kilka odmian kaparów, a wśród nich z pewnością nie może zabraknąć kaparów w oleju z czosnkiem. Jak wiadomo, kulinarny kunszt to przede wszystkim minimalizm i dbałość o szczegóły. Takim szczegółem są właśnie niepozorne dodatki, które decydują o wyglądzie i aromacie każdego dania. Chcąc zaskoczyć najbliższych przy wspólnym posiłku, wybierz motyw przewodni kolacji i konsekwentnie go realizuj. Jeśli zdecydujesz się na kapary, możesz stworzyć udany wieczór w stylu francuskim, bowiem właśnie między innymi francuska kuchnia to prawdziwy skarbiec inspiracji w ich zastosowaniu. Bon Appétit!