Poniedziałek zaczęliśmy zdrowo i aktywnie! Portal Allaboutlife.pl był współorganizatorem wydarzenia dla mediów i blogerów – warsztatów treningowych z Kasią Dziurską i Emilianem Gankowskim. Specjalnie na ten dzień przygotowane zostały fit przepisy:)
Zdrowy catering w trakcie treningu to pyszne sałatki i sosy. Na bazie produktów Krasnystaw, Lazur i paluszków krabowych Surimi od Vici. Samo zobaczcie.
Sałatka z PALUSZKÓW SURIMI od Vici
Paluszki są niskokaloryczne i nie zawierają cholesterolu i z powodzeniem mogą zastąpić rybę czy mięso i są gotową przekąską. Wszystkie fit przepisy są proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
2 szt. awokado
1 mały ogórek świeży
1 papryczka chilli
1 małe mango
8 pomidorków koktajlowych
natka pietruszki do dekoracji
4 paluszki SURIMI od Vici
Przygotowanie:
Awokado dzielimy na połówki, odrobinę miąższu wyjmujemy łyżeczką, kroimy na kawałki i mieszamy z pozostałymi, pokrojonymi cienko składnikami.
Całość z powrotem umieszczamy w połówkach owocu, a na wierzch kładziemy PALUSZKI SURIMI od Vici.
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cytryna
2 limonki
łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
Składniki sosu mieszamy i polewamy wcześniej przyrządzone awokado.
Sałatka z rukoli, winogron i serem pleśniowym Lazur
1 opakowanie rukoli
1 ser pleśniowy Lazur
1 mozarella
kiść zielonych winogron (nieduża)
garść orzechów włoskich
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rukolę układamy na sporym półmisku, kroimy ser pleśniowy oraz mozarellę. Dodajemy winogrona, a całość posypujemy orzechami. Solimy i pieprzymy.
Dla lepszego efektu możemy dodać kilka pomidorków koktajlowych.
Sos:
5 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sok z jednej cytryny
łyżeczka musztardy
Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sałatkę.
Pasta z sera pleśniowego Lazur i jogurtu Krasnystaw na bagietce
Składniki:
2 szt. świeżej bagietki
ser pleśniowy Lazur
4 szt. ogórków konserwowych
1 szt. jogurtu Krasnystaw
1 szt. awokado
4 łyżki prażonych pestek słonecznika
1 papryczka chilli
2 plasterki łososia wędzonego
natka pietruszki lub koperek do dekoracji
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę, dodajemy drobno posiekane ogórki konserwowe, łososia, awokado, posiekaną papryczkę chilli, uprażone pestki słonecznika i zalewamy jogurtem Krasnystaw. Całość rozdrabniamy widelcem
i układamy na wcześniej pokrojonej pod skosem bagietce. Ozdabiamy natką pietruszki lub koperkiem.
Carpaccio z buraka i sera Lazur oraz jogurtu Krasnystaw
Składniki:
1 opakowanie rukoli
1 paczka ugotowanych buraków
1 ser lazur
1 szczypiorek
prażone pestki z dyni
natka pietruszki lub koperek
Przygotowanie:
Rukolę wkładamy do salaterki. Buraki, ser pleśniowy Lazur oraz szczypiorek kroimy w drobną kostkę i dokładamy do rukoli. Podprażamy pestki z dyni
i dekorujemy nimi sałatkę.
Sos:
1 jogurt Krasnystaw
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
szczypta soli, szczypta pieprzu
koperek
Składniki sosu mieszamy i polewamy nimi przygotowaną sałatkę.
Sałatka z awokado, selerem naciowym oraz PALUSZKAMI SURIMI od Vici
Składniki:
1 szt. awokado
5 łodyg selera naciowego
paczka paluszków Surimi od Vici
4 ząbki czosnku
koperek
1 cytryna
sól i pieprz do smaku
ananas
jogurt Krasnystaw
Przygotowanie:
Awokado, paluszki SURIMI od Vici oraz ananasa kroimy w kostkę, a seler naciowy w talarki. Mieszamy ze soba i polewamy dedykowanym sosem.
Sos:
jogurt naturalny Krasnystaw
4 ząbki czosnku
koperek
cytryna
sól, pieprz do smaku
Składniki pokrojone w kostkę polewamy sosem.