Zupa jest nie tylko prosta w wykonaniu, ale działa też jak magiczny napój druida.
Jej prawdziwa wielkość idzie w parze ze skromnością. Z kilku składników wyczarujesz miskę, która rozgrzeje, nasyci i ucieszy małą ilością kalorii. W dodatku jest pyszna i zaspokoi każdego smakosza.
Naszą dzisiejszą propozycją jest krem z brokuła i szpinaku, prawdziwa bomba witaminowa. W dodatku zielony kolor poprawia humor 🙂
Składniki:
- posiekana duża cebula
- posiekany ząbek czosnku
- papryczka chilli pokrojona w drobną kosteczkę
- brokuł podzielony na różyczki, nogę brokuła także używamy siekając w niewielką kostkę
- torebka świeżego szpinaku
- mała garść bazylii
- łyżka oliwy z oliwek
- szklanka bulionu warzywnego
- drobno posiekana łodyga cebuli dymki
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę w dużym garnku, podsmaż cebulę, czosnek i chilli. Wrzuć pociętego brokuła i połowę torebki szpinaku. Podsmaż wszystko razem przez chwilę. Wlej bulion i gotuj na średnim ogniu 30 minut, aż warzywa zmiękną.
Odstaw do lekkiego ostygnięcia. Dodaj resztę szpinaku i bazylię. Ostrożnie zblenduj blenderem ręcznym, aż uzyskasz piękny zielony kolor.
Podawaj przybrane posiekaną dymką i listkami bazylii. Jeśli lubisz pikantnie opcjonalnie dorzuć do dekoracji drugą chilli.