Zupa jest nie tylko prosta w wykonaniu, ale działa też jak magiczny napój druida.

Jej prawdziwa wielkość idzie w parze ze skromnością. Z kilku składników wyczarujesz miskę, która rozgrzeje, nasyci i ucieszy małą ilością kalorii. W dodatku jest pyszna i zaspokoi każdego smakosza.

Naszą dzisiejszą propozycją jest krem z brokuła i szpinaku, prawdziwa bomba witaminowa. W dodatku zielony kolor poprawia humor 🙂

Składniki:

  • posiekana duża cebula
  • posiekany ząbek czosnku
  • papryczka chilli pokrojona w drobną kosteczkę
  • brokuł podzielony na różyczki, nogę brokuła także używamy siekając w niewielką kostkę
  • torebka świeżego szpinaku
  • mała garść bazylii
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szklanka bulionu warzywnego
  • drobno posiekana łodyga cebuli dymki

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę w dużym garnku, podsmaż cebulę, czosnek i chilli. Wrzuć pociętego brokuła i połowę torebki szpinaku. Podsmaż wszystko razem przez chwilę. Wlej bulion i gotuj na średnim ogniu 30 minut, aż warzywa zmiękną.

Odstaw do lekkiego ostygnięcia. Dodaj resztę szpinaku i bazylię. Ostrożnie zblenduj blenderem ręcznym, aż uzyskasz piękny zielony kolor.

Podawaj przybrane posiekaną dymką i listkami bazylii. Jeśli lubisz pikantnie opcjonalnie dorzuć do dekoracji drugą chilli.