W plebiscycie Influencer’s Top 2019 nominowane są dobre produkty i do takich z pewnością należy czarny czosnek od marki Juleko.
Zdaniem założycieli marki ,,Sukces to wielka radość i zaszczyt, ale również duża odpowiedzialność względem osób, które obdarowały nas zaufaniem i powierzyły nam swoje zdrowie. Od lat staramy się, z pełnym zaangażowaniem i sumiennością, dbać o każdy szczegół pracy, każdą wyprodukowaną partię, którą przywozimy do Polski z Hiszpanii, każdy ręcznie przygotowany słoiczek aby każdy, kto pomyśli o JULEKO miał przed oczami obraz firmy spełniającej wszelkie standardy i odznaczającej się najwyższa jakością. Zadowolenie naszych Klientów jest dla nas sprawą najważniejszą, dlatego też dokładamy wszelkich starań, aby zamówienia były realizowane błyskawicznie, a oferowany towar był najwyższej jakości. Dzięki zaangażowaniu naszych fachowców, którzy chętnie udzielają porad, zakupy w naszym sklepie internetowym stają się czystą przyjemnością. Do tej pory dawaliśmy radę i obiecujemy, że w tej kwestii nic się nie zmieni – a jeśli już to na lepsze :-)” Czarny czosnek już niebawem trafi do naszego jury.
Wiele z Państwa zada pytanie: jak powstaje czarny czosnek? Wyjaśniamy:)
Produkcja czarnego czosnku jest długotrwała i bardzo energochłonna, przez co nieopłacalna w warunkach domowych. W uproszczeniu – aby uzyskać czarny czosnek, należy główkę świeżego, białego czosnku zamknąć na ponad dwa miesiące w miejscu, w którym panuje wysoka temperatura i bardzo wysoka wilgotność. Cały proces musi odbywać się bez udziału grzybów, bakterii ani żadnych środków konserwujących. Po 60 dniach powstanie nowy produkt – czarny czosnek, który oprócz zmiany koloru zyskuje zupełnie nowe właściwości smakowe oraz zdrowotne. Po tym czasie, przez kolejne tygodnie czosnek „odpoczywa” ulegając naturalnej oksydacji.
Proces fermentacji w produkcji czarnego czosnku nie jest typowy, ponieważ nie zachodzi pod wpływem działalności mikroorganizmów, a jedynie przy pomocy enzymów i pozostałych naturalnych reakcji biochemicznych zachodzących w trakcie dojrzewania. Czosnek zyskuje czarny kolor w wyniku reakcji naturalnie występujących w nim cukrów. Pod koniec pełnego procesu przybiera czarno – granatową barwę, o miękkiej i bardzo delikatnej konsystencji, podobnej do topionego serka. W jego nowym smaku można doszukać się nut wędzonej śliwki, suszonych moreli, wanilii oraz trufli. Ogromne ilości związków antyoksydacyjnych sprawiają, że jest pomocny w leczeniu wielu schorzeń, takich jak nowotwory lub problemy z układem krwionośnym.
Długotrwały proces produkcji czarnego czosnku i zachodzące w ząbkach reakcje enzymatyczne wpływają na wzrost przyswajalności substancji odżywczych i lepsze działanie antyoksydacyjne. Czarny czosnek zawiera większe stężenie przeciwutleniaczy niż świeży czosnek za sprawą dużej zawartości s-allilocysteiny, znanej z szerokich właściwości zdrowotnych i leczniczych.
Czarny czosnek BIO JULEKO za sprawą fermentacji staje się łagodny dla przewodu pokarmowego – nie podrażnia go, dzięki czemu ulega skuteczniejszemu trawieniu, jednym słowem jest lekkostrawny. Nie podrażnia błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, nie obciąża także nerek.
Produkcja czarnego czosnku przebiega bez kontaktu z glutenem, nabiałem ani innymi produktami pochodzenia zwierzęcego. Nie ma także kontaktu z aluminium.
artykuł powstał we współpracy z marką JULEKO