O naszej kondycji i samopoczuciu w dużej mierze decyduje to, co spożywamy. Organizm człowieka w każdym wieku ma nieco inne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Inne posiłki przygotowujemy dla małych dzieci, młodzieży, osób dorosłych czy wreszcie dla seniorów. Jednym z produktów, który odpowiada na potrzeby osób starszych jest chude mięso drobiowe. Drób, a szczególnie mięso z kurczaka jest lekkostrawne, delikatne w smaku, zawiera mało kwasów tłuszczowych nasyconych, dużo pełnowartościowego białka, witamin i mikroelementów.
Dobrze skomponowana dieta może zapobiegać wielu dolegliwościom zdrowotnym, w tym tak częstym w starszym wieku chorobom serca i układu krążenia. Jako jedną z głównych przyczyn tych chorób lekarze wskazują zbyt wysoki poziom cholesterolu w organizmie, który wzrasta wraz z wiekiem. Dzieje się tak, ponieważ dieta osób starszych zawiera zwykle nadmierne ilości tłuszczu, który jest jednym ze źródeł cholesterolu. Nawet mięso z kurczaka, które jest powszechnie uważane za najmniej tłuste może dostarczać organizmowi jego zróżnicowany poziom. Warto więc mu się przyjrzeć, aby mieć pewność, że dokonaliśmy najlepszego wyboru.
Na jakość mięsa z kurczaka wpływa wiele czynników m.in.: sposób i długość chowu, rodzaj paszy którą był karmiony czy jego pochodzenie. Dobrym przykładem pewnego i dobrego produktu jest Kurczak Zagrodowy. Kurczaki Zagrodowe chowane są zupełnie inaczej niż zwykłe, przemysłowe brojlery – żyją w małych, rodzinnych gospodarstwach na Podlasiu, gdzie mają dostęp do zagrody na świeżym powietrzu. Przez cały dzień mogą spacerować i biegać, przez co są mniej tłuste niż zwykłe kurczaki. Poza tym karmione są wyłącznie naturalną, zbożową paszą bez GMO. Rosną, aż 56 dni czyli dwa razy dłużej, niż zwykłe brojlery. W trakcie chowu nigdy nie podaje im się antybiotyków. Wszystko to sprawia że mięso Kurczaka Zagrodowego jest najwyższej jakości. Wyróżnia się delikatnością i jest mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka.
Takie chude mięso jest rozwiązaniem problemu, dotyczącego wielu seniorów, a mianowicie nadwagi czy otyłości. Wraz z wiekiem spowalniają się bowiem procesy przemiany materii. Na dodatek osoby starsze zażywają zwykle mniej ruchu, a przez to mają mniej okazji do spalania kalorii. Spada więc zapotrzebowanie ich organizmów na energię. Dieta seniora powinna być zatem niskokaloryczna. Idealnym składnikiem menu będzie więc chude mięso Kurczaka Zagrodowego, które można gotować, piec czy dusić i podawać z warzywnymi dodatkami.
Dobrej jakości drobiowe mięso to także cenne źródło białka. Białko w diecie seniora to kolejny, ważny element, bo osoby starsze potrzebują go nieco więcej – około 0,5 grama białka na kilogram masy ciała. Aby obliczyć potrzebną ilość, wystarczy podzielić masę ciała na pół i liczbę tę podać w gramach. Z uwagi na możliwe kłopoty z trawieniem i wchłanianiem, zaleca się, aby co najmniej połowa przyjmowanego białka była pełnowartościowa, czyli pochodziła z takich produktów, jak ryby i chude mięso.
Chude mięso Zagrodowego to także doskonałe źródło witamin z grupy B, w tym witaminy B12, koniecznej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Niedobór tej witaminy (oraz zawartego w mięsie kurczaka żelaza), bywa częstą przyczyną występującej u seniorów niedokrwistości.
artykuł we współpracy z marką Kurczak Zagrodowy