Sezon na jagody trwa, a to ciasto podobno rządzi!!! Od kilku tygodni śledzimy przepisy na stronie Ani Starmach. Jurorka programu Master Chef doskonaluje gotuje. Na jej stronie znalazłyśmy przepis na ciasto z kruszonką i jagodami. Zdaniem Ani ciasto robi się błyskawicznie i nie sposób odmówić sobie kolejnego kawałka.
Przepis zatem poniżej:
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie
- 300 g jagód
- 200 g konfitury malinowej
- Beza
- 120 g cukru
- 4 białka
Jak przygotować?
- Mniejszą część włóż do zamrażarki, większą do lodówki.
- Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Przełóż do formy o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- i piecz 10 minut w temperaturze 170 stopni.
- Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika.
- Białka ubijaj mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier.
- Pianę wyłóż na owoce.
- Ciasto piecz około 50 minut w 180 stopniach.
źródło: https://aniastarmach.pl/przepis/ciasto-z-jagodami-i-kruszonka/
zdjęcie instagram: anna_starmach