Trawa pszeniczna – wyciśnij i wypij, będziesz zawsze zdrowa
Sok z trawy pszenicznej produkuje się z liścieni (młodych liści) pszenicy zwyczajnej Triticum aestivum. Trawę hoduje się do momentu osiągnięcia fazy krzewienia, podczas której osiąga najwyższą wartość odżywczą a następnie jest ona ścinana i pakowana. Spożywa się ją w postaci świeżo wyciśniętego soku i tylko w takiej wykazuje najsilniejsze działanie pro zdrowotne.
Sok z trawy pszenicznej został rozsławiony w połowie XX wieku przez Ann Wigmore. Jej życiową misją było propagowanie medycyny naturalnej. W terapiach leczniczych używała ona m.in. soku z trawy pszenicznej. Uważała, że jest to środek który leczy, oczyszcza oraz wzmacnia organizm. Do tej pory sok z trawy pszenicznej jest podstawą w dietoterapii w Instytucie Zdrowia Hipokratesa w Stanach Zjednoczonych.
Trawa pszeniczna – najważniejsze fakty
- 50 ml soku z trawy pszenicznej posiada taką samą wartość odżywczą, jak 1,5 kg zielonych liściastych warzyw.
- w trawie pszenicznej znajduje się 90 składników mineralnych,w tym potas, magnez, sód, i wapń.
- trawa pszeniczna zawiera enzymy takie jak oksydaza cytochromowa, proteazy, amylazy, transhydrogenaza i lipazy.
- trawa pszeniczna zawiera 19 różnych aminokwasów.
- sok z trawy pszenicznej wspomaga produkcjękrwinek czerwonych w organizmie, tym samym zwiększając dotlenienie krwi.
- trawa pszeniczna zawiera dużą ilość witaminy C.
- spowalnia ona procesy starzeniowe naszego organizmu, skóry oraz wszystkich komórek.
Trawa pszeniczna – cztery główne zalety zdrowotne
Chlorofil w trawie pszenicznej jest praktycznie identyczny z tym w hemoglobinie znajdującej się w ludzkiej krwi.
Jedyną różnicą ustaloną między nimi jest to, że centralnym pierwiastkiem w chlorofilu jest magnez, a w hemoglobinie żelazo. Duże podobieństwo między hemoglobiną i chlorofilem sprawia, że organizm może z łatwością wytworzyć z chlorofilu hemoglobinę. Przyczynia się to do wzrostu liczby krwinek czerwonych, dzięki czemu dostarczanie tlenu i innych składników odżywczych jest bardziej wydajne. Poprawia się również ciśnienie krwi, a przemiana materii przyspiesza
Trawa pszeniczna ma szczególnie korzystny wpływ na oczyszczanie organizmu.
Ponieważ zawiera dużą ilość saponiny, pobudza ona układ limfatyczny, usuwając w ten sposób toksyny z komórek ciała. Badania wykazują, że trawa pszeniczna umożliwia organizmowi oczyszczanie z substancji toksycznych poprzez stymulowanie usuwania kwasów skrystalizowanych, kału, a także stwardniałego śluzu. Stanowi ona skuteczną i szybką metodę na pozbycie się zbędnych elementów, jaki i na wytworzenie środowiska bogatego w składniki odżywcze.
Zawiera dużą ilość aminokwasów, które są niezbędne w produkcji białka.
Są one również konieczne do regeneracji i wzrostu komórek ciała. Z tego powodu wielu profesjonalnych zawodowych kulturystów oraz osób, które dążą do zwiększenia masy mięśniowej przyjmuje sok z trawy pszenicznej po codziennym treningu. Sok z trawy pszenicznej zawiera liczne aminokwasy, w tym serynę, argininę, abscysynę, kwas asparaginowy, lizynę, alaninę, glicynę, metioninę, tryptofan, leucynę, walinę oraz fenyloalaninę.
Ma właściwości ochronne i zwalcza choroby.
Wzmocnienie systemu odpornościowego umożliwia organizmowi zwalczanie różnorakich dolegliwości i chorób, jak i szybszy powrót do zdrowia. Trawa pszeniczna jest wspaniałym źródłem beta-karotenu, który zawiera wiele witamin B oraz witaminy E, K, H oraz C. Posiada też ponad 90 minerałów i 19 różnych aminokwasów. Trawa pszeniczna ma również w swoim składzie różne enzymy, spośród których wszystkie wspomagają rozpad tłuszczów, odchudzanie i wiele innych funkcji biologicznych.
Gdzie kupić ?
Zamów tutaj, my sprawdziłyśmy i polecamy: http://livingfoods.pl
https://allaboutlife.pl/2017/09/05/lunchbox-przepisy-dla-dzieci/