Wypowiedź: Jan Kuroń, szef kuchni.
Prawidłowe przechowywanie żywności jest niezbędne, aby ograniczyć wydzielanie związków, które negatywnie wpływają na trwałość i świeżość produktów w naszej lodówce. Przechowując jedzenie w odpowiedni sposób możemy zminimalizować problem wyrzucania żywności.
Jakie błędy w przechowywaniu jedzenia popełniamy najczęściej? – Trzymamy pieczywo w lodówce, tam pieczywo czerstwieje trzykrotnie szybciej. Nie powinniśmy trzymać wielu warzyw i owoców razem, ponieważ niektóre z nich wydzielają etylen. Etylen jest to hormon wzrostu, który powoduje, że inne produkty bardzo szybko dojrzewają przez co bardzo szybko też gniją i już nie nadają się do spożycia, mówi newsrm.tv Jan Kuroń, szef kuchni.
Dużo produktów, które przechowujemy potrzebują tlenu– Wędliny i sery powinny być przechowywane w materiałowych, papierowych materiałach, które zapewnią przewiewność. Szczególnie wymagają tego wszystkie produkty krojone np. ser krojony psuje dwa razy szybciej niż ser w bloku, podkreśla Jan Kuroń.
Co ciekawe, często boimy się zjeść produkty, które są już po terminie. – Jeżeli jest napisane najlepiej spożyć do, to jest taka luka, która sobie zostawia producent, że najlepiej, ale niekoniecznie musimy tak robić. Jeżeli wiemy, że np. ryż, który stracił swój termin przydatności był przechowywany w sposób odpowiedni, czyli bez dostępu do szkodników i wilgoci, to ja z czystym sumieniem mógłbym taki ryż skonsumować, wyjaśnia Jan Kuroń. Należy oczywiście pamiętać, że mówimy o krótkim terminie upływu ważności np. miesiąc. Jan Kuroń radzi również, aby korzystać z dobrodziejstwa Internetu w celu poszukiwania sposobów na przechowywanie żywności, których jest wiele, ponieważ produktów jest dużo.