przepisy

Przepisy kulinarne przygotowane specjalne na nasze Warsztaty z Gwiazdą przez Karinę Zuchorę i Sylwię Chrzanowską – Olbryś.

Te dania to absolutny must have kulinarny tego lata !

Smacznego !

Przepisy kulinarne na lato

SORBET TRUSKAWKOWY 8 PORCJI

  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżka stołowa skrobi ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • około 5 szklanek puree ze świeżych truskawek (my użyłyśmy truskawek od Owoce Brodowski)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Zmieszaj cukier, skrobie i wodę razem w małym garnuszku. Zagotuj.Pozostaw do wystygnięcia na około pół godziny. Następnie przelej do innego pojemnika i wstaw do lodówki.

Truskawki zmiksuj na puree. Dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj

Włóż do lodówki na około godzinę.

Połącz schłodzoną masę z truskawkami. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do pojemnika. Owiń dokładnie folią spożywczą. Wstaw do zamrażarki na 4 godziny.

Wyjmij sorbet z lodówki i i jeszcze raz zmiksuj w blenderze. Ponownie włóż do zamrażalnika na 3 godziny.

Truskawki

 

ZIELONY KOKTAJL ANTYOKSYDACYJNY

  • 700ml soku jabłkowego
  • 200ml świeżo wyciskanego soku z selera naciowego
  • 100ml soku z cytryny
  • garść świeżego szpinaku baby
  • łyżeczka młodego jęczmienia w proszku

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zblendować na koktajl.

Kamila Szczawińska

Letnie przepisy

LEMONIADA TRUSKAWKOWO-ARBUZOWA ( 8 PORCJI 1 KARAFKA)

  • 1200 g zblendowanego na przecier arbuza, oczyszczonego z pestek
  • 200 g świeżych truskawek (zbledowane na przecier)
  • 120 ml (1/2 szkl.) świeżego soku z cytryny
  • 200 g (1 szkl.) cukru rozpuszczonego w 250 ml gorącej wodzie (syrop cukrowy)
  • 500 ml (2 szkl.) wody niegazowanej

Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą, wymieszać dokładnie zalane wodą i podawać z kostkami lodu w karafce lub w dzbanku

Koktajl z arbuza

LEMONIADA OGÓRKOWA ( 8 PORCJI)

  • 1l soku ze świeżych ogórków ( z sokowirówki np. Electrolux )
  • 100 ml (1/2 szkl.) świeżego soku z cytryny
  • 200 g (1 szkl.) cukru rozpuszczonego w 250 ml gorącej wodzie (syrop cukrowy)
  • 750 ml (3 szklanki ) wody niegazowanej

Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą, wymieszać dokładnie zalane wodą i podawać z kostkami lodu w karafce lub w dzbanku.

HERBATA MROŻONA Z IMBIREM I CYTRYNĄ

  • 500ml ( 2 szklanki ) zaparzonej wcześniej i wystudzonej herbaty TETLEY
    ( Rumianek&Trawa Cytrynowa )
  • 120ml soku z cytryny
  • 100ml wody
  • 2 cm imbiru
  • 50g cukru
  • Świeża mięta, bazylia i lód

Sok z cytryny zagotować z wodą, cukrem i pokrojonym imbirem

Połączyć z zimną, wystudzoną herbatą, dodać świeżą miętę, bazylię i podawać schłodzoną z kostkami lodu

Tetley

Zioła w doniczkach

SAŁATKA Z RUKOLĄ, LAZUREM I TRUSKAWKAMI

  • Sałata rukola
  • Ser lazur SREBRZYSTY
  • Kilka truskawek
  • Olej Semco – dyniowy lub rzepakowy
  • Pestki dyni SEMCO
  • Sól i pieprz
  • Suszone chipsy Crispy Natural– truskawka

Na umytej rukoli rozłożyć pokrojony ser Lazur i truskawki.

Suszone Crispy Natural zblendować na puder i posypać sałatę, pestki dyni lekko uprażyć na suchej patelni i również posypać. Sałatkę tuż przed podaniem polać dyniowym lub rzepakowym olejem SEMCO doprawionym solą i pieprzem.

Letnia sałatka

Olej rydzowy i lniany

Suszone owoce i warzywa

SAŁATKA ZE SZPINAKU, GRILLOWANYCH SZPARAGÓW I SERA DŁUGODOJRZEWAJĄCEGO

  • Świeże liście szpinaku
  • Zielone szparagi
  • Ząbek czosnku posiekany
  • Uprażone pestki dyni Semco
  • Olej rydzowy Semco
  • Ser BURSZTYN długodojrzewający

Zielone szparagi polej olejem rydzowym , dokładnie wymieszaj je z ząbkiem czosnku aby nadać aromat.

Na rozgrzanej płycie grillowej Electrolux grilluj szparagi.

Wystudzone szparagi ułóż na szpinaku, posyp pestkami dyni i startym serem.

Szparagi

Szparagi

VINEGRET GRUSZKOWY

  • 70g suszonych gruszek ( Brodowski Owoce ) namoczonych wcześniej
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 50ml octu jabłkowego
  • olej rzepakowy Semco

Namoczone gruszki odsącz z wody i zblenduj na gładko na przecier.

Dodaj ocet jabłkowy i musztardę, blenduj.

W czasie blendowania wlewaj powoli olej rzepakowy do uzyskania gładkiego sosu.

Suszone gruszki

przybory kuchenne

Zdrowe produkty to zdrowe jedzenie