Dieta najczęściej kojarzy się z wyrzeczeniami, ograniczonym jadłospisem, wzmożoną aktywnością fizyczną. Dieta to eliminacja słodyczy, które mogą być przyczyną przybierania zbędnych kilogramów. W przypadku gorzkiej czekolady jest inaczej. Nie tylko świetnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, ale również odchudza.
Czekolada, szczególnie ciemna czy gorzka zawiera kakao, tłuszcze i cukier. Nie ma w jej składzie mleka. Najlepiej sięgnąć po czekoladę, która zawiera minimum 70% kakao, a najlepsza będzie ta, w której składzie znajdziemy 90% kakao. Im więcej jest w niej tego składnika tym wspomaganie metabolizmu jest silniejsze. Efekt odchudzania jest więc lepszy.
Pełnowartościowa czekolada to taka, która zawiera jak najmniej cukru, dodatków takich jak orzechy czy posypki. Najlepsza jest więc gorzka czekolada. Dlaczego? Oto kilka powodów:
- hamuje apetyt,
- daje uczucie sytości dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami,
- zawiera błonnik i kofeinę, które pobudzają metabolizm do efektywniejszego działania,
- wpływa na lepsze spalanie tłuszczu, dzięki zawartości teofiliny i teobrominy,
- zmniejsza odkładanie się tłuszczu w okolicach talii i brzucha,
- zwiększa produkcję hormonów szczęścia,
- zmniejsza stres.
Gorzka czekolada ma też wiele zalet. Jej składniki działają świetnie na nasz organizm. Zawiera przeciwutleniacze, które poprawiają pracę naczyń krwionośnych, a w konsekwencji minimalizują ryzyko powstawania zakrzepów żylnych. Regularne jedzenie gorzkiej czekolady poprawia krążenie krwi, usprawnia funkcjonowanie serca i pozytywnie wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu wpływa na wolniejsze tempo wzrostu poziomu cukru we krwi.
Głównym składnikiem gorzkiej czekolady jest kakao, które składa się z epikatechiny. Jest to składnik odpowiedzialny za wytworzenie energii niezbędnej do spalania kalorii. Dlatego gorzka czekolada może być elementem diety odchudzającej. Spożywanie już 2 kostek czekolady przed śniadaniem czy obiadem może świetnie wpływać na naszą kondycję i sylwetkę. Po kilka kostek można sięgnąć też popołudniu co wpłynie nie tylko na lepszy metabolizm, ale nie będziemy podjadać aż do kolacji.
Dieta czekoladowa polega na spożywaniu maksymalnie 6 kostek gorzkiej czekolady w ciągu dnia. Ilość ta wiąże się z kalorycznością. W trakcie diety powinniśmy jeść pełnowartościowe białko i błonnik. Doskonałym dodatkiem będzie chili, imbir i cynamon, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Spożywaj w ciągu dnia 5 zbilansowanych posiłków, zjadaj gorzką czekoladę, a schudniesz nawet 3 kilo w ciągu tygodnia.