Szybki przepis na danie z kurczaka? Październikowa aura to czas, w którym definitywnie musimy pożegnać się z latem i powoli przygotowywać na myśl o zbliżającej się zimie. By poprawić sobie nastrój w chłodne dni, warto sięgnąć po interesujące przepisy kulinarne, dzięki którym jesień nabierze barw i wyjątkowych aromatów!
Do przepisu na danie z kurczaka użyjemy uda Kurczaka Zagrodowego. Grillowane w piekarniku z gruszkowym miodem, warzywami i sosem musztardowym to złota polska jesień na talerzu i propozycja idealna na obiad dla całej rodziny.
Rozgrzewające, aromatyczne, kolorowe – takie dania jesienią powinny gościć w naszym menu. Smakowite Uda Zagrodowego w lśniącej, gruszkowo-miodowej glazurze, okraszone warzywami i sosem, to kusząca zapowiedź pysznego dania w gronie bliskich. Sezonowe danie kusi wieloma aromatami i słodko-pikantnymi smakami.
Uda Kurczaka Zagrodowego grillowane w piekarniku w gruszkowym miodzie, podane z pieczonymi warzywami i sosem musztardowym
Składniki:
- 4 uda Kurczaka Zagrodowego
- 1 litr wody
- 2 łyżeczki soli
Miód gruszkowy:
- 1 gruszka
- szczypta cynamonu
- szczypta pieprzu
- mała szczypta soli
- 50 g miodu
Warzywa:
- 1 cukinia
- 1 batat
- 2 marchewki
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Z litra wody i soli przygotować solankę, moczyć w niej uda przez 2-3 godziny. W tym czasie przygotować gruszkowy miód: gruszkę obrać, pokroić w kostkę, umieścić w rondelku z odrobiną wody, dodać cynamon, pieprz i sól i gotować do miękkości. Zmiksować z miodem.
Rozgrzać piekarnik z funkcją grilla do 190 st. C. Uda wyciągnąć z solanki, wysuszyć, nasmarować miodem. Warzywa obrać, pokroić w większe kawałki, ułożyć na blaszce, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.
Uda kurczaka ułożyć na ruszcie, piec 50 minut, mniej więcej co 15 minut smarować miodem gruszkowym i obracać. Warzywa włożyć do piekarnika na pół godziny przed końcem pieczenia. Składniki na sos dokładnie wymieszać, podawać do upieczonego kurczaka i warzyw.
Smacznego!
Nie masz pomysłu na śniadanie? Rozwiązanie znajdziesz tutaj:)
do artykułu użyłyśmy Kurczaka Zagrodowego