Ryba w panierce to niezwykle popularne danie, które bardzo często gości na naszych stołach. Serwuje się ją zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych uroczystości. Smażona ryba najlepiej smakuje z surówką i ziemniakami — tłuczonymi, smażonymi czy w formie frytek. Jak usmażyć rybę na patelni?

Jak usmażyć rybę w panierce? Praktyczne wskazówki

Ryba w panierce to proste danie, z którym poradzą sobie nawet te osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Przygotowując ją, należy jednak pamiętać o kilku kluczowych zasadach. Jak smażyć rybę ze skórą?

W skład klasycznej panierki do ryby wchodzą jajka, mąka oraz bułka tarta. Przepis ten można jednak zmodyfikować, pomijając pierwszy z wymienionych składników. Warto do panierki dodać także mąkę kukurydzianą, dzięki której będzie się ona lepiej trzymała smażonej ryby. Jeżeli chodzi o jajka, należy pamiętać o tym, aby używać zarówno żółtek jak i białek. Nie wystarczy wymieszać ich ze sobą przy pomocy widelca. Chcąc uzyskać idealną rybę w panierce, jajko powinno się ubić trzepaczką lub przy pomocy miksera, tak aby dobrze się napowietrzyło.

Jaki jest najlepszy przepis na rybę smażoną? Zaleca się, aby mąkę pszenną oraz bułkę tartą połączyć w proporcji 1:1 i dodać do panierki 2 jajka oraz 2 łyżki mąki kukurydzianej. Jak usmażyć rybę, aby zachwycała swoim niepowtarzalnym smakiem? W tym celu warto sięgnąć po ulubione przyprawy, takie jak pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, czosnek granulowany czy sól ziołowa. Miłośnikom kulinarnych eksperymentów, polecić możemy wariacje na temat panierki do ryby, na przykład z dodatkiem płatków kukurydzianych, krakersów czy chipsów.

Jak usmażyć dobrze rybę? Po obtoczeniu jej w panierce należy strzepnąć jej nadmiar. Dzięki temu danie nie będzie zbyt tłuste. Równie ważne jest bieżące pilnowanie temperatury smażenia. Jeżeli będzie zbyt niska, panierka zaparzy się i zacznie się rozmiękać. Należy pamiętać również o tym, że kładąc na patelnię kolejne kawałki ryby, obniżamy w ten sposób temperaturę tłuszczu. Jak smażyć rybę w mące i jajku? Do tego celu nigdy nie powinno wykorzystywać się nierozmrożonych filetów. Przed zaserwowaniem ryby, każdy z kawałków powinno się odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika. Danie to najlepiej smakuje tuż po usmażeniu. W związku z tym, smażoną rybę najlepiej jeść na świeżo, unikając odsmażania jej czy odgrzewania w kuchence mikrofalowej. 

Jak usmażyć rybę bez panierki?

Zdrową, niskokaloryczną i równie smaczną alternatywą dla ryby w mące i jajku jest filet smażony bez panierki. Oto składniki na to pyszne danie: 

  • 2 filety rybne
  • Olej roślinny
  • Pieprz cytrynowy
  • Cytryna

Jak usmażyć rybę bez panierki? W pierwszej kolejności, filety opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego i oprószamy z każdej strony pieprzem cytrynowym. Następnie sięgamy po patelnie(do smażenia ryby dobrze nadają się zarówno patelnie teflonowe, jak i patelnie grillowe z charakterystyczną karbowaną powierzchnią). Rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy filety po około 4 minuty z każdej strony, aż do momentu, w którym ryba będzie zarumieniona.

Jak usmażyć dobrze rybę i z czym ją serwować?

Wiemy już, jak usmażyć rybę. A z czym można ją podawać? Możliwości jest tutaj całe mnóstwo. Smażona ryba może serwować w towarzystwie ziemniaków z wody, w mundurkach czy w formie puree lub frytek. Podać można do niej także ulubioną kaszę, na przykład gryczaną, jaglaną lub bulgur. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby rybę z patelni podać z pieczywem. Popularnym dodatkiem do tego dania jest surówka z kiszonej kapusty, marchewki lub kapusty pekińskiej i jabłka.

Jak najlepiej usmażyć rybę?
Aby rozpieszczała podniebienie, a jej panierka była idealnie chrupiąca, wystarczy zastosować się do naszych wskazówek.