Okres jesienno-zimowy to czas, w którym częściej sięgamy po kaloryczne przekąski, mniej się ruszamy. Nieprzychylna aura za oknem nie zachęca przecież do uprawiania sportu. Ulubionym zajęciem staje się relaks na kanapie z dobrą książką lub przed telewizorem. Jak więc utrzymać zgrabną sylwetkę jesienią i zimą? Czy jest to możliwe?
Jesień i zima to czas, w którym trudniej utrzymać zgrabną sylwetkę. Z powodu niesprzyjającej temperatury czy zimna mniej się ruszamy i chętniej zalegamy na kanapie. To wystarczy, aby przybrać kilka kilogramów. Jednak odpowiednio dobrana dieta, wzbogacona o naturalne “spalacze” tłuszczu pomoże spalić zbędne kilogramy.
Aby nasz organizm prawidłowo pracował niezbędne jest dostarczanie mu pokarmu. Dla osób, które mają tendencje do odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie duże znaczenie będzie miło dostarczanie płynów. Mogą to być niewielkie ilości płynów, ale spożywane co 2-3 godziny. Wpłynie to na pobudzanie układu pokarmowego. Dzięki temu zabiegowi możliwe jest spożywanie ulubionego ciasta codziennie. Jest jeden warunek – można je zjeść tylko w pierwszej połowie dnia, gdy metabolizm jest słabszy.
Spożywanie przynajmniej kilka razy w tygodniu zupy jarzynowej przyczyni się do lepszego nawodnienia organizmu. Zupa może być ugotowana na chudym kawałku mięsa i wywarze warzywnym. To wystarczy, aby utrzymać organizm dobrej kondycji. Trzeba też pamiętać o picu przynajmniej 1,5 litra wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami. Bardzo dobrym rozwiązaniem są koktajle mleczno-owocowe (najlepiej pić je do południa), warzywne i warzywno-owocowe (najlepiej pić je wieczorem).
Podstawą jesienno-zimowego menu powinno być chude mięso, przetwory zbożowe i kasze. Warto sięgnąć po chrzan, zieloną herbatę, sok z cytryny i przyprawy jak chili, curry, kurkuma czy goździki. Wszystkie one rozgrzewają organizm i chronią go przed infekcjami. Poza tym przyspieszają metabolizm co przekłada się na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.