Hummus jest potrawą, która wywodzi się z Lewantu i Egiptu. W wielu przypadkach stosowana najczęściej jako pasta do smarowania. Z czego jest robiona? Z przetartych nasion ciecierzycy. Mamy dla Was prosty przepis na hummus z buraka. To świetna przekąska, która jest bardzo zdrowa i z pewnością urozmaici Waszą dietę.
Hummus z buraka
Składniki:
- 2 małe opakowania ciecierzycy w puszce
- 2 średniej wielkości buraki
- pasta tahini
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz
Hummus z buraka jest bardzo łatwy do przyrządzenia. Buraki gotujemy lub pieczemy w piekarniku minimum 1,5 h w temperaturze 180 stopni. Lepiej jednak wydłużyć czas, ponieważ u nas pieczenie trwa zazwyczaj dłużej. Buraki kładziemy na folię aluminiową, zanim jednak je zawiniemy- skropmy je delikatnie oliwą z oliwek, dodajmy przyprawy.
W drugiej kolejności blendujemy cieciorkę. Pamiętajcie, żeby ją wcześniej opłukać po wyjęciu z puszki.
Po upieczeniu buraków, poczekajmy aż wystygną. Obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i blendujemy. Jednak w większości domów pojawiają się już… wyciskarki. My korzystamy z modelu Hurom, który sprawdza się wielu okolicznościach… i jest genialny nie tylko do robienia soków, ale w wielu innych sytuacjach, o których nie mielibyście pojęcia..
Wrzucamy buraki do wyciskarki: z boku wychodzi tzw. pulpa czyli przemielony doskonale burak, a z przodu wylatuje sok z buraka, którego możemy potem użyć do naszego hummusu.
Wszystkie składniki: zmielone buraki na miazgę, cieciorka, 4 łyżeczki- max 3 łyżki tahini, wyciśnięte ząbki czosnku plus przyprawy blendujemy i mieszamy jeszcze raz, aż połączą się w całość. Można dodać troszkę, ale naprawdę niewielką ilość soku z buraka, który nam została z wyciskarki.
Dobra rada z naszej strony: nie wrzucajcie od razu całej tahini, dodawajcie cały czas w trakcie mieszania trochę, aż smak będzie Wam pasował.
I gotowe!!!!!!
Smacznego!!!
Jeśli chcielibyście zobaczyć, gdzie dostępne jest urządzenie, zapraszamy www.hurom.pl
Lubisz nasze przepisy? Zapraszamy do zakładki kuchnia, kliknij tutaj…