Noni, czyli inaczej morwa indyjska to owoc, którego właściwości przed laty docenili mieszkańcy Polinezji. Obecnie sok z noni zdobywa coraz większą popularność. Doceniono jego właściwości lecznice oraz dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Owoce noni pochodzące z południowo-wschodniej Azji i wysp Pacyfiku nazywane są “aspiryną przyszłości”. Sok przygotowywany z owoców morwy indyjskiej ma właściwości silnie lecznicze. Może być stosowany jako środek na liczne choroby, w tym cukrzycę, choroby serca czy nawet raka. Sok ten świetnie wspomaga leczenie przeziębienia, grypy, zapobiega bólom głowy, zmniejsza uciążliwość bóli miesiączkowych, łagodzi zapalenie stawów czy łuszczycę.
Sok z morwy indyjskiej jest cierpki, bardzo aromatyczny i wytrawny zarazem. Jest on polecany w stanach wzmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego. Powinien być stosowany przez osoby narażone na silne działanie sytuacji stresowych.
Zalecane jest spożywanie 20 ml soku z noni dwa razy dziennie przed posiłkiem. Najbardziej wartościowy jest czysty sok z morwy indyjskiej, bez żadnych dodatkowych składników. Taki sok należy po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 25 dni. Przed każdym użyciem butelkę trzeba wstrząsnąć, aby znajdujący się osad pochodzenia naturalnego wymieszał się z płynem.
Sprawdź jak zapobiegać wypadaniu włosów.
1 Komentarz