Zima to okres kiedy trudno o świeże owoce i warzywa. Warto w tym czasie sięgnąć po mrożonki – dzięki nim urozmaicimy posiłki a nasz organizm dostanie dawkę tak potrzebnych zimą wartości odżywczych, mineralnych i witamin.
Mrożonki – 13 powodów dla których warto je jeść zimą :
- Warzywa i owoce zbierane są w szczycie sezonu i mrożone tuż po zbiorach, dzięki czemu mają wiele składników odżywczych, mineralnych, witamin
- Mrożenie w naturalny sposób pozwala zakonserwować żywność, zapobiega stracie witamin
- Szokowe mrożenie pozwala na zachowanie kształtu i walorów smakowych
- W porównaniu z innymi metodami przetwarzania żywności mrożone warzywa i owoce zachowują o wiele więcej wartości odżywczych, np. utrata witaminy C
- w syropach – 75%
- konfiturach/dżemach – 40%
- mrożonki – 20%
- Mrożone warzywa i owoce są wygodne i łatwe w użyciu
- Skracają czas przygotowania posiłku – szybciej się gotują, krócej się je przygotowuje (nie wymagają obierania, krojenia, itp.), np. na przygotowanie i ugotowanie barszczu ukraińskiego lub grochówki z mrożonki potrzeba ok. 20 min.
- Są ekonomiczne – nie ma strat przy obieraniu, wynikających z niewykorzystania warzyw, mają stałą cenę niezależnie od sezonu
- Mrożonki dostępne są przez cały rok
- Nie zawierają sztucznych barwników
- Nie zawierają konserwantów
- Nie są modyfikowane genetycznie
- Nie zawierają glutaminianu sodu i wzmacniaczy smaku
- Nie tracą na jakości wraz z upływem czasu
SPECJALNY PRZEPIS DLA ALLABOUTLIFE PRZYGOTOWAŁ MICHAŁ WIŚNIEWSKI, MISTRZ POLSKI CUKIERNIKÓW
Warto kupować mrożonki od sprawdzonego producenta
Na przykład mrożonki Hortex wytwarzane są z ponad 50 różnych rodzajów warzyw i owoców. Ponad 90 procent surowców do produkcji mrożonek pochodzi od polskich producentów. Pozostałe kupowane są od zagranicznych dostawców. Dotyczy to przede wszystkim surowców, których w Polsce albo się nie wytwarza, albo ich uprawy są mało popularne.
Pędy bambusa, i grzyby Mun kupowane są od pośredników z Chin, szparagi sprowadzane są z Belgii. Hortex zawsze dba o to by surowce pochodziły z wiarygodnego, sprawdzonego źródła, nie były modyfikowane genetycznie.
Dbając o jakość produktów Hortex, warzywa i owoce jeszcze zanim trafią do zakładu badane są na zawartość kilkuset różnych substancji (m.in. metali ciężkich, 200 różnych rodzajów pestycydów, azotanów, azotynów).
Plantator przed dostawą do zakładu dokonuje wstępnej obróbki surowca i selekcji zgodnie z wymaganiami. Owoce i warzywa są zamrażane tuż po zbiorach. Im krótszy czas od zbioru do zamrożenia tym więcej witamin pozostaje w warzywach i owocach.