frytki z awokado

Frytki z awokado to zdrowa  przekąska, która z powodzeniem może zastąpić niezdrowe przegryzki. Sprawdź jak łatwo można je przygotować.

Frytki z awokado to zdrowy fast food, który można jeść bez wyrzutów sumienia.  Tradycyjne dania z budki są wysokokaloryczne, przygotowane na bazie tłuszczów niewiadomego pochodzenia. Przygotowując przekąskę z warzyw i to samodzielnie w domu wiemy co jemy i przede wszystkim, że jest świeża!

Awokado choć jest wysokokaloryczne jest bogate w witaminy C, A, E i z grupy B. Zawiera duże ilości kwasu foliowego, polifenole, flawonidy i luteinę chroniącą na przykład oczy.

Do przygotowania frytek z awokado potrzebne będą:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • sól i pieprz do smaku

Awokado pokrój na grubsze plasterki. W osobnym naczyniu wymieszaj jajko, w innym wymieszaj mąkę z solą i pieprzem. Olej rozgrzej na patelni. Awokado obtocz w mące,później w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smaż je na patelni przez 2-3 minutki z każdej strony aż się zarumienią i gotowe. Awokado możesz podać z sosem jogurtowym lub szczypiorkiem.

frytki z awokado

fot. https://pl.pinterest.com/coastalliving/