Frytki z awokado to zdrowa przekąska, która z powodzeniem może zastąpić niezdrowe przegryzki. Sprawdź jak łatwo można je przygotować.
Frytki z awokado to zdrowy fast food, który można jeść bez wyrzutów sumienia. Tradycyjne dania z budki są wysokokaloryczne, przygotowane na bazie tłuszczów niewiadomego pochodzenia. Przygotowując przekąskę z warzyw i to samodzielnie w domu wiemy co jemy i przede wszystkim, że jest świeża!
Awokado choć jest wysokokaloryczne jest bogate w witaminy C, A, E i z grupy B. Zawiera duże ilości kwasu foliowego, polifenole, flawonidy i luteinę chroniącą na przykład oczy.
Do przygotowania frytek z awokado potrzebne będą:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- szklanka mąki
- 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- sól i pieprz do smaku
Awokado pokrój na grubsze plasterki. W osobnym naczyniu wymieszaj jajko, w innym wymieszaj mąkę z solą i pieprzem. Olej rozgrzej na patelni. Awokado obtocz w mące,później w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smaż je na patelni przez 2-3 minutki z każdej strony aż się zarumienią i gotowe. Awokado możesz podać z sosem jogurtowym lub szczypiorkiem.