Jajko na Wielkanoc musi być, tu dyskusji nie ma, tylko jak je podać by nie wiało nudą? Mamy na to sposób! Awokado zapiekane z jajkiem, zaskocz swoich gości. 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 awokado
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 4 jajka
  • szczypta świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Pogłębiamy miejsce po pestce używając małej łyżeczki, mniej więcej tyle żeby zmieściło się nam żółtko. posypujemy szczyptą soli, wbijamy jajko we wgłębienie, posypujemy tymiankiem i parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok 7-8 minut.

Dla mięsożerców polecamy posypać jajko na wierzchu (przed upieczeniem) mały plasterkami boczku, lub szynki.

Obserwujemy jajko w piekarniku, o ile żółtko powinno być pół płynne, o tyle białko powinno się ściąć i być białe.

Serwujemy z grzankami, chrupiącym bajglem lub ulubioną sałatką np. z rukoli i pomidorków, czy plastrami grillowanego kurczaka.

Gwarantujemy, goście będą zachwyceni.

Smacznego 🙂