Warsztaty z Gwiazdą – inspirujące przepisy Karoliny Szostak i Marty Kordyl
28 lutego w studio Electrolux Taste Center miały miejsce organizowane przez portal Allaboutlife.pl Warsztaty z Gwiazdą. Tym razem gotowaliśmy z Karoliną Szostak i Martą Kordyl przepisy ze wspólnych książek Pań “Moja spektakularna metamorfoza” i “Mój spektakularny detoks”.
Karolina Szostak i Marta Kordyl to przyjaciółki, które połączyła pasja do zdrowego odżywiania, dbania o smukłą i zadbaną sylwetkę. Poprowadziły one Warsztaty z Gwiazdą podczas których zaprezentowane zostały dania, które świetnie sprawdzą się podczas diety odchudzającej czy detoxie.
Spotkanie zaczęło się od rozmowy z Karoliną, której spektakularna metamorfoza na przełomie ostatnich lat wzbudza zachwyt obserwatorów i mediów, a dziennikarka jest na okładkach największych magazynów.
Uczestnicy pytali o przebieg metamorfozy dziennikarki, jak się odżywia i z jakich zabiegów korzysta. Wiele pytań dotyczyło również postu dr. Dąbrowskiej, z którego korzystała.
Warsztaty z Gwiazdą to nie tylko spotkania, podczas których mamy możliwość przygotowania wyśmienitych dań. To przede wszystkim pełne inspiracji i wspólnej wymiany doświadczeń spotkania o charakterze edukacyjnym.
Prowadzący oraz gwiazdy uczestniczące w projekcie to osoby z dużym doświadczeniem w dziedzinie zdrowego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Wspólne gotowanie to doskonały czas, w których uczestnicy mogli wymienić doświadczenia, odpowiedzieć na nurtujące nas pytania z zakresu zdrowego odżywiania i dbania o zdrowie. Spotkanie poprowadziła Ewa Szabatin.
PRZEPISY KAROLINY SZOSTAK I MARTY KORDYL
GULASZ DYNIOWO-CUKINIOWY
Składniki (dla 1 osoby):
- 250 dyni
- cukinia
- 1/2 cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- suszone pomidory z pestkami dyni OLE!
- łyżeczka curry
- łyżeczka kuminu
- 1/2 papryczki chili w słoiku OLE!
- pęczek kolendry
- sól, pieprz
Czosnek, papryczkę chili, cebulę i kolendrę siekamy. Jeśli chcemy, aby potrawa nie była za ostra należy pozbyć się nasion papryczki. Na rozgrzaną patelnię przekładamy cebulę i paprykę. Dolewamy odrobinę wody, aby nic się nie przypaliło. Całość smażymy, aż cebula się zarumieni. Dodajemy czosnek.
Smażymy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, dynię, kolendrę i pomidory z puszki. Doprawiamy i dusimu na małym ogniu przez 30 minut. Przepis wzbogacamy The Beauty Formula od Zojo Elixirs. Dodajemy Olej z pestki dyni Olejowe Smaki (do polania po przygotowanym daniu).
WARZYWNE FRYTKI Z SOSEM POMIDOROWYM
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- puszka suszonych pomidorów OLE!
- ząbek czosnku
- słoik papryczki chili w słoiku OLE!
Warzywa kroimy w paseczki, posypujemy przyprawami i ziołami prowansalskimi. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180° przez 30-40 munut. Pomidory blendujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posypujemy szczyptą chili.
Przepysznie smakują podane z Pasteną – pastą z suszonych pomidorów z czosnkiem OLE!.
PASTA Z CIECIERZYCY I BURAKA (A LA HUMMUS)
Składniki:
- szklanka świeżej ciecierzycy
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku w słoiku OLE!
- słoik kaparów w oleju z czosnkiem OLE!
- woda
- olej lniany Olejowe Smaki
- ugotowany burak
- sól
Ugotowaną ciecierzycę i buraka łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę. Jeśli okaże się zbyt gęsta dolewamy wodę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji polewamy ją olejem i posypujemy na przykład kolendrą. Ta pasta ma super, różowy kolor!
Przepis wzbogacamy The Gorgeous Formula od Zolo Elixsirs.
SAŁATKA ZE SZPINAKU I KASZY KUSKUS
Składniki:
- 4 łyżki ugotowanej kaszy kuskus CENOS
- garść szpinaku typu baby
- 1/2 gruszki
- 5 pomidorków koktajlowych
- uprażone pestki dyni do posypania
Składniki na sos:
- 2 łyżeczki oleju konopnego Olejowe Smaki
- łyżeczka oleju lnianego Olejowe Smaki
- łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Kuskus zalewamy wrzątkiem. Szpinak, pokrojoną gruszkę i suszone pomidory z żurawiną OLE! mieszamy. Całość posypujemy pestkami z dyni i polewamy dressingiem.
Ta chrupiąca sałatka ma delikatny, słodkawy smak. Jest bardzo sycąca!
STEK Z ŁOSOSIA
Składniki:
- stek z łososia
- miks sałat
- garść kolendry
- 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach
- czosnek
- 1/4 kostki masła
- 1/4 cytryny
- olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia Olejowe Smaki
- sól, pieprz
Zimne masło łączymy z połówka ząbka czosnku, garścią liści kolendry i solą. Mieszamy wszystkie składniki i wstawiamy masło do lodówki. Stec z łososia doprawiamy solą i pieprzem. Jedną stronę posypujemy zmiażdżonymi ziarenkami kolendry. Rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła i smażymy stek 2-3 minuty z każdej strony.
Zielone liście sałaty kładziemy na talerzu, a na nich układamy rybę. Na kawałki ryby nakładamy masło kolendrowe i wyciskamy na nią sok z cytryny.
SAŁATKA Z PĘCZAKIEM
Składniki:
- szklanka ugotowanego pęczku CENOS
- 4 mandarynki
- 1/2 szklanki rodzynek
- szklanka orzechów włoskich
Składniki sosu:
- 2 łyżki oleju lnianego Olejowe Smaki
- łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- ząbek marynowanego czosnku OLE!
- sok z mandarynki
W woreczku śniadaniowym mieszamy oliwę, jogurt, miód i zmiażdżony ząbek czosnku. Dodajemy pokrojoną jedną z czterech mandarynek. Całość mieszamy. Podczas mieszania wyciskamy sok z mandarynki.
Do ugotowanego pęczaku CENOS dodajemy drobno pokrojone pozostałe trzy mandarynki, sparzone wcześniej orzechy włoskie i rodzynki. Całość łączymy z sosem. Sałatkę odstawiamy na chwilę, aby smaki się przegryzły.
KOTLECIKI Z KALAFIORA
Składniki:
- kalafior
- cebula
- pęczek koperku
- czosnek chili OLE!
- sól, pieprz,
- cebula
- olej kokosowy Olejowe Smaki
Kalafior kroimy na pół. Jedną część ścieramy na tarce o grubych oczkach, drugą gotujemy w osolonej wodzie przez 6 minut. Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy na grillowanej patelni.
Ugotowany kalafior blendujemy, dodajemy do niego starty kalafior, cebulę, posiekany koperek i przyprawy. Formujemy kotleciki i smażymy na patelni bez tłuszczu 3-4 minuty z każdej strony lub podsmażamy na oleju kokosowym.
FASZEROWANA PAPRYKA
Składniki:
- 2 cebule
- 1/2 małego pora
- papryka czerwona
- papryka żółta
- cukinia
- przecier pomidorowy
- 2 marchewki
- pietruszka
- Pastena pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem OLE!
- sól, pieprz
- 100 g kaszy jaglanej CENOS
Kaszę gotujemy. Cebulę kroimy i smażymy na grillowanej patelni. Marchewki, pietruszkę i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa wsypujemy do garnka razem z cebulą i pokrojonym drobno porem. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przyprawy, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dusimy całość około 20 minut. Dodajemy kaszę i mieszamy wszystko razem. Nadzienie odstawiamy aby wystygło i zgęstniało. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i napełniamy je farszem. Przykrywamy je odciętą połową papryki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 40 minut.
CZERWONY SOK
Składniki:
- jabłko
- gałązka selera naciowego
- 1/2 buraka
- 1/2 cytryny
- 2 listki mięty
Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki. Na koniec dodajemy listki mięty.
ZAKWAS Z BURAKA
Składniki:
- 1kg buraków (najlepiej ekologicznych)
- kilka ząbków czosnku, nawet główka, obranych i przekrojonych na pół
- 2 litry przegotowanej, ostudzonej wody
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 1/2 lub 1 łyżka soli na 1 litr wody
- pieprz
Do dużego słoika wkładamy grubo pokrojone buraki mniej więcej do 3/4 wysokości. Przekładamy je dużą ilością obranego i pokrojonego czosnku, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i doprawiamy pieprzem. Całość zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą wymieszaną z solą. Słoik zakręcamy i wstawiamy o piwnicy lub pod stół na 7 dni.
Po tygodniu otwieramy słoik. Zdejmujemy łyżką piankę, przelewamy zakwas do butelek i wstawiamy do lodówki. Zakwas jest gotowy do picia. W lodówce można go przechowywać 2 tygodnie.