Za nami dziewiąta już edycja Warsztatów z Gwiazdą ! Tym razem wspólnie z naszymi gwiazdami – Kasią Błażejewską-Stuhr oraz Moniką Mrozowską gotowałyśmy wielkanocne przepisy z dzieciakami. I jak się okazało – gotowanie z dziećmi to wspaniała zabawa.
A oto specjalnie dla Was przepisy na Wielkanoc, które przygotujecie razem z Waszymi dziećmi. Szczególne podziękowana dla marki Zepter za (po raz kolejny) udostępnienie swoich niezastąpionych naczyń w których można ugotować nawet zupę bez wody.
Wielkanocne przepisy Kasi Błażejewskiej-Stuhr i Moniki Mrozowskiej
Smacznego !
Napój z szafranem: (na 8 osób)
4 szczypty szafranu (sprawdź także nowość – krem do pielęgnacji marki Orientana z szafranem)
4 szklanki wody
2 łyżki miodu
sok z cytryny
Złote mleko (na 8 osób)
1/4 szklanki kurkumy (sprawdź także nowość – krem do pielęgnacji marki Orientana z kurkumą)
1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
1/2 szklanki wody
Zagotować w garnuszku do uzyskania pasty, przełożyć do słoiczka.
2 łyżeczki pasty
2 łyżeczki masła klarowanego
4 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
2 szklanki mleka roślinnego
Zupa bez wody
2 cebule
3 papryki kolorowe
1 paprykarz Hortex
0,5 kg pieczarek
2 ogórki kiszone
1 ketchup (mały słoiczek)
3 ziemniaki surowe
kminek mielony, ostra czerwona papryka, pieprz mielony
Sałatka jarzynowa
8 porcji
2 opakowanie marchewki z groszkiem Hortex
8 jajek
200 g majonezu
2 dojrzałe awokado
pęczek kolendry Baziółka, pęczek bazylii Baziółka
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
Warzywa gotuję al dente. Ugotowane lekko studzę. Jaja gotuję na twardo, obieram i kroję w kosteczkę. Dwa awokado obieram ze skórki. Jedno z nich kroję w kostkę, mieszam z majonezem i miksuję na jednolity krem. Drugie kroję na ćwiartki , a każdą z nich w cienkie plasterki. Ugotowane, wystudzone warzywa mieszam z jajkami i kremem z awokado i majonezu. Solę i pieprzę do smaku. Na górze sałatki układam kawałki pokrojonego awokado, polewam sokiem z cytryny i posypuję poszatkowanymi ziołami.
Tarta z bobem
8 porcji
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej graham
100 g masła
3 łyżki śmietany Krasnystaw
duża szczypta soli
1 opakowanie bobu Hortex
1 opakowanie mini marchewki Hortex
125 g sera cheddar
150 ml słodkiej śmietanki Krasnystaw
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy (sprawdź także nowość – krem do pielęgnacji marki Orientana z kurkumą)
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
sól i pieprz do smaku
8 jajek przepiórczych
bazylia Baziółka
Z mąki, masła, śmietany i soli zagniatam ciasto. Odstawiam na 30 minut. Następnie wałkuję cienko i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty.
Wstawiam do pieca rozgrzanego do 180 st C na 10-15 minut aż się przypiecze ( góra / dół).
Bób rozmrażam w gorącej wodzie i obieram ze skórki. Ser ścieram na drobnej tarce, mieszam ze śmietanką ,przyprawami bobem i marchewką. Na podpieczony spód wykładam masę z sera i warzyw, na górę wbijam jeszcze przepiórcze jajka.
Zapiekam w piecu ( góra/ dół) w 180 st C kolejne 10-15 minut aż tarta od góry lekko się przyrumieni.
Zupa krem z dynią
8 porcji
1 opakowanie dyni Hortex
1 opakowanie groszku Hortex
1 opakowanie maślanki Krasnystaw
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta chilli
1 ząbek czosnku
1 biała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
W jednym garnku na łyżkę oliwy z oliwek wrzucam wyciśnięty ząbek czosnku, imbir, kurkumę i chilli i smażę dosłownie minutę. Dorzucam dynię i dolewam odrobinę wody, żeby przykryć warzywa. Gotuję ok. 10 minut. W drugim garnku na łyżkę oliwy wrzucam posiekaną cebulę, smażę ok. 5 minut aż się zeszkli, dorzucam groszek i dolewam tyle wody, żeby przykryć ziarenka. Gotuję 10 minut.
Następnie obydwie zupy miksuję ( każdą oddzielnie!!!) Po zmiksowaniu solę do smaku. Na talerze delikatnie nalewam jedną i drugą zupę tak, żeby jak najmniej się połączyły. Gotową polewam odrobiną maślanki.
Muffiny z bobem
2,5 szklanki mąki
1 szklanka jogurtu Krasnystaw
1 jajko
1/3 szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
½ kg gotowanego i obranego bobu Hortex
½ łyżeczka soli
pietruszka i kolendra Baziółka
2 cebule pokrojone w kostkę i podsmażone na odrobinie oleju
Wymieszaj wszystkie suche składniki, potem dolej jajko, olej, jogurt, na koniec wmieszaj obrany bób i podsmażoną cebulkę. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Nasiona chia z owocami
8 porcji
200 g nasion chia
2 l jogurtu Krasnystaw
1 opakowanie malin Hortex
szczypta szafranu
1 opakowanie jagód Hortex
2 soki Leon jabłko-banan-mango
Nasiona chia dokładnie mieszam z jogurtem. Maliny gotuję z jedną butelką soku Leon i szafranem, a jagody z drugą butelką bez szafranu. Gotuję na małym ogniu ok. 10 minut, żeby odparować nadmiar płynu. Nasiona chia z jogurtem nakładam do miseczek. Na wierzch nasion wylewam trochę uduszonych w soku malin, a trochę jagód.
Galaretka z owocami
12 porcji
2 l soku jabłko-mango Hortex
4 płaskie łyżeczki agaru
2 opakowanie jeżyn Hortex
Do małych miseczek wrzucam po kilka jeżyn. Agar rozpuszczam dokładnie w zimnym soku. Następnie ciągle mieszając zagotowuję sok i gorący wlewam do miseczek z jeżynami. Odstawiam do wystygnięcia. Agar tężeje już w 32 stopniach C.
Mazurek wiśniowy
ciasto:
200 g mąki orkiszowej
150 g masła
2 żółtka
3 łyżki syropu z agawy
Masa:
opakowanie wiśni Hortex
szczypta szafranu
1/2 l soku jabłkowego Hortex
Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
75 ml słodkiej śmietanki Krasnystaw
2 łyżeczki syropu z agawy
Mąkę, masło, zółtka i syrop zagniatam na ciasto. Odstawiam na 30 minut do lodówki.
Wiśnie gotuję w soku jabłkowym z szafranem ok. 20-30 minut na małym ogniu, żeby sok odparował , zgęstniał i stał się bardziej słodki.
Ciasto wałkuję i wykładam nim posmarowaną masłem formę do ciasta. Piekę w piekarniku góra/dół w 180 st C ok. 20 minut, aż się przyrumieni. Czekoladę rozpuszczam ze śmietanką i syropem w kąpieli wodnej. Na upieczony spód ciasta wylewam odparowane wiśnie z szafranem, a wiśnie polewam rozpuszczoną czekoladą. Odstawiam do zastygnięcia.
Rolada szpinakowa na słodko
Opakowanie szpinaku Hortex – rozmrozić i odsączyć
4 żółtka
szczypta soli
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki
dodać ubitą piane
piec na natłuszczonej papierze na blasze z piekarnika, schłodzić
200 stopni 10 min.
Rolada:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki Krasnystaw
łyżka soku z cytryny
łyżka cukru pudru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka agar – agar, ½ szklanki wody (w letniej wodzie rozmieszaj agar – agar albo żelatynę, zagotuj)
2 szklanki malin Hortex
Ubij śmietanę z odrobiną soku z cytryny i cukru oraz aromatu waniliowego, na koniec przy najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce serek mascarpone i przestudzony roztwór agaru lub żelatyny.
Sos:
1 szklanka truskawek Hortex
1 krzaczek bazylii Baziółka- do zrobienia sosu z truskawkami
Ubij śmietanę z odrobiną soku z cytryny i cukru oraz aromatu waniliowego, na koniec przy najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce serek mascarpone i przestudzony roztwór agaru lub żelatyny.
O higienę rąk podczas warsztatów zadbała marka CleanHands. Powstała po to, żeby ułatwić zachowanie właściwej higieny rąk w każdej sytuacji. Żele, mydła i spraye posiadają delikatną formułę odświeżającą o działaniu antybakteryjnym, pozwalają na ograniczenie ryzyka zarażenia się w sezonie przeziębień, czy na wyjazdach.
Produkty CleanHands™ dostępne są w poręcznych opakowaniach o kilku pojemnościach, dzięki czemu można mieć je przy sobie zarówno w domu w pracy, w podróży, na spacerze oraz wszędzie tam, gdzie umycie rąk wodą z mydłem nie jest możliwe.