Lody – na patyku, w rożku, nakładane do wafelka na porcje czy wyjadane prosto z pudełka, lody to najbardziej popularny deser w lecie. Są dostępne w niezliczonej ilości smaków, od klasycznych śmietankowych, truskawkowych i czekoladowych, przez owocowe sorbety, aż po bardziej awangardowe smaki typu bazylia czy ser pleśniowy.
Dlaczego skusić się na lody?
Nie jest to deser składający się z pustych kalorii, ponieważ powstają zwykle na bazie mleka. Jest ono cennym źródłem wapnia, witamin z grupy B i minerałów. Jeśli zdecydujesz się na sorbet owocowy, zjadasz właściwie głównie owoce i wodę, a więc dostarczasz sobie witaminy C i mikroelementów, a przy tym nawadniasz organizm.
Z CYKLU ALLABOUTLIFE POLECA – PRIME CUT
Pamiętaj jednak, by wybierać je dobrej jakości, pochodzące ze sprawdzonych źródeł i wykonane najlepiej z lokalnych składników. Gdy masz gwarancję, że lody wyprodukowane zostały przy użyciu wartościowych komponentów oraz za pomocą naturalnych metod, wówczas możesz być pewna o ich wartości odżywczej i korzystnym wpływie na zdrowie.
Pozwól sobie na moment zapomnienia i nie martw się o kalorie
Jeśli nie możesz powstrzymać ochoty na słodycze, lody to najlepsze rozwiązanie. O ile nie dodasz do nich kalorycznych, zapychających dodatków, takich jak bita śmietana, słodkie polewy czy posypki, ten deser nie będzie wcale bombą kaloryczną.
Gałka lodów śmietankowych to około 120 kcal, natomiast porcja sorbetu malinowego to jedynie 65 kcal. Lody chłodzą w upały, pysznie smakują i są sycące. A gdy rozkoszujesz się porcją lodowego deseru, w twoim organizmie wydziela się serotonina. Wzrost jej poziomu wywołuje odprężenie, spokój i szczęście. Czyż to nie wystarczający powód, aby nie odmawiać sobie tego smakołyku?