Ciasto marchewkowe to wypiek, który zawsze nam wychodzi. Szybkie, nieskomplikowane i pyszne, pieczemy zawsze gdy mamy ochotę na małe co nieco. 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru, lub innego słodzidła)
  • 2 szklanki mąki, u nas pszenna, ale owsiana, żytnia, czy orkiszowa też się sprawdzą
  • po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka esencji waniliowej
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 szklanki drobno utartej marchewki (4-5 sztuk)
  • szczypta soli
  • po łyżce rodzynek, płatków migdałowych, posiekanych orzechów włoskich i gorzkiej czekolady
  • bułka tarta lub kasza manna do posypania formy (zmielone orzechy też będą dobre)

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z ksylitolem. Dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cynamon oraz esencję waniliową. Stale mieszając powoli wlewamy olej. Następnie, nadal mieszając, ale już bez użycia miksera dorzucamy startą marchewkę, czekoladę i bakalie. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą dużej blaszki. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego!