Przed nami sezon na truskawki, ale to także czas letnich przyjęć urodzinowych, garden party, czy po prostu częstszych spotkań ze znajomymi. Dlatego prezentujemy przepis na prosty sernik z truskawkami i białą czekoladą. To idealny, efektowny letni deser, który zachwyci gości i rozkocha was w sobie poprzez jego delikatność i puszystość.
Co potrzebujemy aby przygotować spód:
250 g herbatników pełnoziarnistych lub ciasteczek Digestive 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
Składniki na masę:
1 kg sera mielonego
1 opakowanie budyniu waniliowego
90 g cukru
paczka cukru waniliowego
3 jajka
50 g miękkiego masła
1 opakowanie białej czekolady, pokrojonej na małe kawałki
80 g małych truskawek
Przepis na lekki sernik z truskawkami i białą czekoladą – jak zrobić
Ciastka kruszymy w malakserze do konsystencji piasku i dodajemy do nich roztopione wcześniej masło. Wysypujemy nasz spód na tortownicę o średnicy około 23 cm i dobrze ugniatamy widelcem. Następnie owijamy foremkę folią i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Folia ma zapobiec wypływaniu masła, które może wytopić się ze spodu, pod wpływem temperatury. W czasie kiedy podpiekamy nasz spód, w misce miksujemy ser, dodając po kolei cukier, cukier waniliowy i budyń. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, masło i posiekaną na średniej wielkości kawałki białą czekoladę.
FILIŻANKA PEŁNA CZARNEJ MAGII
Po wyjęciu spodu z piekarnika wylewamy na niego całą masę i na koniec na wierzch wysypujemy truskawki. Możemy albo pokroić je na plasterki albo jeśli są mniejsze wrzucić je w całości. Obniżamy lekko temperaturę, do 170 stopni i pieczemy sernik przez około 50 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku aż do wystygnięcia. Gdy nasz pyszny sernik truskawkami wystygnie, wówczas należy wsadzić do lodówki, gdyż schłodzony ma najlepszy smak.