Frappé to popularny grecki napój na bazie kawy rozpuszczalnej, który doskonale orzeźwia i gasi pragnienie w najbardziej upalne dni. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki różnym dodatkom możemy uzyskać niesamowite smaki.
Frappé to chyba najbardziej popularny napój kawowy na całym świecie. Największą popularnością ta mrożona kawa cieszy się latem, kiedy każdy z nas szuka orzeźwienia. Gasi ona pragnienie i zapewnia zastrzyk energii dzięki zawartej w niej kofeinie. Powstaje ona po zmieszaniu wody lub mleka z kawą rozpuszczalną i kostkami lodu. To połączenie powoduje, że napój ten nie jest kaloryczny więc nie zaszkodzi nam jeśli wypijemy kilka kubków frappé dziennie.
Tradycyjne greckie frappé
Do przygotowania napoju będa potrzebne:
- ¾ szklanki zimnej wody,
- 1-2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Nescafe Classic,
- 1-2 łyżeczek cukru,
- kilka kostek lodu,
- opcjonalnie trochę mleka
Do zamykanego naczynia, shakera wsypujemy kawę i cukier i całość zalewamy niewielką ilością wody. Po zamknięciu intensywnie wstrząsamy. Powstałą pianę przelewamy do wysokiej szklanki, dolewamy pozostałą część wody i wrzucamy kostki lodu. Można dodać trochę mleka i gotowe!
Tradycyjnie tą kawę mrożoną piję się przez słomkę, aby móc cieszyć się jej smakiem przez dłuższą chwilę.
Wypróbuj nasz szybki przepis na bezę z kremem i owocami.