Mamy lato! Na naszych stołach królują w końcu świeże owoce, a co za tym idzie pojawiają się ciasta! Dbamy o to, żeby przepisy, które dla Was przygotowujemy były inne! Dzisiaj ciasto jaglane z masłem kokosowym i sosem migdałowym. Bez pieczenia!!! Proste i smaczne. Idealne na tą porę roku!
Nadchodzi czas przyjęć. Mamy zawsze jeden problem, czym kulinarnie zaskoczyć gości… Tak nam się wydaje, że to nie tylko nasz problem:) Ada Smolicz, z którą współpracujemy przygotowała kolejny rewelacyjny przepis, który przypadnie Wam do gustu. Dzisiaj w roli głównej ciasto jaglane z sosem migdałowym i masłem kokosowym.
Składniki:
Spód
-100g daktyli
-50g płatków owsianych
-50g wiórków kokosowych
-łyżeczka proszku do pieczenia
Całość zmiksować na gęstą, delikatnie lepiącą masę.
Masa jaglana
-200g kaszy jaglanej (przepłukanej pod bieżącą wodą)
-100g masła kokosowego PLANTA FOOD
-50g wiórków kokosowych
-4 łyżki miodu
-800ml dowolnego mleka
Kaszę gotujemy na mleku aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Do gorącej jeszcze kaszy dodajemy pozostałe składniki i wszystko blendujemy na jednolitą masę.
Sos migdałowy
-dwie duże łyżki masła migdałowego PLANTA FOOD
-łyżka oleju kokosowego
Oba składniki rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej lub mikrofali. Mieszamy.
Wykonanie:
Okrągłą blaszkę o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy nasz gotowy spód do foremki i równomiernie wylepiamy nim jej dno. Na spód wykładamy masę jaglaną. Wygładzamy. na koniec wylewamy sos migdałowy i chłodzimy w lodówce conajmniej dwie godziny.
Efekt końcowy, zobaczcie!
Masło kokosowe wytworzone z miąższu kokosa PLANTA FOOD:
- zawiera wysokie stężenie nasyconych kwasów tłuszczowych ( prawie 90%)
- jest bogate w witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy
- usprawnia pracę układu krążenia oraz pokarmowego
- wspomaga diety odchudzające dzięki prawie 60% zawartości błonnika w miąższu
Od 1998 roku w Polsce, wytwarzając zdrową żywność. Produkty powstają z pasji do prostego życia w zgodzie z naturą. Firma oferuje w 100 % naturalne masła: orzechowe, migdałowe, sezamowe, kokosowe, nerkowcowe a także prażymy różne nasiona. Dostarcza wysoce energetyczne, najzdrowsze jak to tylko możliwe, pożywienie.
Jest ono nam niezbędne, byśmy mogli żyć pełnią swojego potencjału i mocy, zwłaszcza w dzisiejszych stresujących warunkach. Wydobywają tę cenną energię z darów natury – orzechów i nasion, czyli najtwardszych części roślin, w których ukryta została esencja życia. To skarbnica składników, bez których niemożliwe byłoby nasze zdrowe wzrastanie.