W tym tygodniu odbyła się kolejna, dwunasta edycja warsztatów z Gwiazdą. Tym razem gotowaliśmy z Rafałem Maserakiem, Anną Kosterną- Kaczmarek autorką bloga Czosnek w Pomidorach i Joasią Biernacką- Ashplumplum. Jak zwykle było pysznie, intensywnie i zdrowo.

Prezentujemy przepisy, które z pewnością będą inspiracją na jesienne wieczory w kuchni:)

Sałatka krabowa z paluszków SURIMI

• 2 opakowania paluszków krabowych SURIMI

• 6 ogórków konserwowych

• 4 jajka

• seler naciowy

• pęczek szczypiorku

• majonez light

• sól Appetita

• pieprz kolorowy ziarnisty Appetita

Przyrządzenie:

Gotujemy jajka, resztę produktów kroimy w kostkę, przyprawiamy. Studzimy jajka kroimy. Przyprawione produkty ustawiamy w ringu do góry.

Przepisy, które zostały wykorzystane w trakcie XII edycji Warszatów z Gwiazdą są pełne jesiennych inspiracji

Przepisy, które zostały wykorzystane w trakcie XII edycji Warszatów z Gwiazdą są pełne jesiennych inspiracji

 

Risotto z grzybami

Składniki:

– 20 g podgrzybka suszonego krojonego Runoland

– 350 g ryżu do risotto

– 3 cebule szalotki

– około 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego

– 2 ząbki czosnku

– 1 kostka masła 82% tłuszczu

– 3 duże łyżki startego parmezanu

– około 250 ml wina białego wytrawnego

– 1 łyżeczka soku z cytryny

– natka pietruszki

– oliwa z truflą

– sól i pieprz Appetita

Przyrządzenie:

Grzyby suszone zalej ciepłą wodą i odstaw na około 2 godziny. Po tym czasie odcedź grzyby (nie wylewaj wywaru powstałego z moczenia grzybów)i posiekaj. Posiekaj także szalotki oraz czosnek. W garnku rozpuść dużą łyżkę masła. Zeszklij szalotki następnie dodaj czosnek na 30 sekund, mieszaj.

Wsyp ryż do risotto i mieszaj, aż lekko wchłonie masło i stanie się trochę przezroczysty. Wlej 3/4 wina białego i mieszaj ryż, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie płyn. Wlej wywar z grzybów i mieszaj, aż ryż go wchłonie. Następnie cały czas mieszając wlewaj po 1 chochli wywaru warzywnego cały czas mieszając. Za każdym razem dolewaj porcję jak ryż wchłonie poprzednią. I tak przez około 30 minut 🙂

W połowie gotowania i mieszania dodaj posiekane grzyby i dopraw całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec wlej resztę wina, wymieszaj. Dodaj 3/4 startego parmezanu, 1 dużą łyżkę masła oraz posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie sok z cytryny do smaku. Wymieszaj całość dokładnie. Przykryj patelnię pokrywką i odstaw risotto na 5 minut. Po tym czasie podaj risotto gorące posypane parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Grzaniec bezalkoholowy

Oryginalny Sok jabłko – cynamon – goździk

cynamon mielony i cukier waniliowy Appetita

goździki 

4 podsmażone jabłka

miód ( kilka łyżek)

 

Mus jabłkowo- gruszkowy rozgrzewający

Składniki:

Różne jabłka ( kwaśne, słodkie )

Oryginalny Sok jabłko- imbir- goździk

Laska wanilii

Cynamon mielony Appetita

Goździki Appetita kilka

Przyrządzenie:

Gotujemy na małym ogniu Oryginalny Sok jabłko-imbir – goździk – dodajemy obrane pokrojone w kostki jabłka i gruszki, przykrywamy i na małym ogniu gotujmy mus. Dodajemy odrobinę soku podczas gotowania, laskę lub puder wanilii oraz cynamonu.

 

Racuchy z owocami

Składniki:

2 jabłka

200 ml mleka

1 jajko

150 g mąki

łyżka cukru waniliowego Appetita

cukier 1 łyżka

łyżka sody oczyszczonej

do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy

mus z owocu czarnego bzu Runoland

musli MIXIT owocowe

Przyrządzenie:

Mieszamy wszystkie składniki razem czyli: mleko, jajka, mąkę, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną. Na koniec dodajemy starte jabłko. Smażymy na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Na koniec dodajemy mus z bzu firmy Runoland i płatki MIXIT.

Sałatka z serem Lazur

Składniki:

mix sałat

pomidory cherry

gruszka

świeży, zielony ogórek

ser pleśniowy Lazur (proponujemy różne rodzaje np. złocisty, błękitny, turkusowy)

prażone pestki słonecznika

Przyrządzenie:

Wrzucamy do miski mix sałat. Kroimy gruszkę, świeży zielony ogórek, ser pleśniowy Lazur różne rodzaje np. złocisty i błękitny. Prażymy pestki słonecznika na patelni i dodajemy do całości. Uzupełnieniem całości będzie sos.

Składniki sosu:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • sól czosnkowa Appetita
  • pieprz kolorowy ziarnisty Appetita

Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sałatkę.

Smoothie bowl z płatkami MIXIT

Składniki:

4 banany

1 awokado

1 szklanka mrożonych jagód

250 ml mleka ryżowego

2 kiwi

wiórki kokosa

maliny/ borówki

Przyrządzenie:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy, przelewamy do miseczki, dekorujemy musli MIXIT.

Rozgrzewająca super prosta zupa z dyni

Składniki:

Oryginalny Sok jabłko – imbir

dynia hokkaido

przyprawa Appetita Grubo Mielone do warzyw zapiekanych

sok z limonki

czerwona pasta curry

mleczko kokosowe

jogurt naturalny

ryż jaśminowy

świeża kolendra

ziarna do sałatek Mixit

Przyrządzenie:

Ryż ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Mix ziaren upraż na suchej patelni. Dynię hokkaido umyj, wydrąż środek z pestkami i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka i zalej sokiem jabłkowo – imbirowym Oryginalny Sok. Dopraw przyprawą Appetita i gotuj, aż dynia zmięknie.

Wlej mleczko kokosowe i gotuj chwilę razem. Zmiksuj blenderem. Dodaj pastę curry i wlej sok z limonki. Ponownie zblenduj i ewentualnie dopraw przyprawą Appetita bądź dodaj więcej curry (w zależności jak ostre dania lubisz). Do miseczki włóż porcje odcedzonego ryżu. Wlej gorącą zupę z dyni. Zamiast śmietany dodaj do porcji po łyżeczce jogurtu, posyp uprażonymi ziarnami oraz posiekaną świeżą kolendrą.

Mamy dla Was więcej inspirujących przepisów, zajrzyj tutaj.

PARTNERZY WARSZTATÓW

Fat Buddha Warsaw

Runoland

Vici paluszki Surimi

Mixit

Appetita

Oryginalny Sok

Lazur

Millclean

Oway

Skip Wish