Dbasz o linię, starasz się zdrowo odżywiać, ale lubisz słodycze… Mamy dla Ciebie prosty przepis na ciasto z czerwonej fasoli ! Szybki i prosty skradnie Wasze podniebienia:)

Ten popularny w kuchni meksykańskiej składnik zdobywa coraz większą popularność w kuchni ze względu na sporą zawartość mikroelementów i białka. Zawiera także witaminy: B, C, K, E oraz lecytynę, czy izoflawony. Ciasto z czerwonej fasoli robiłyśmy pierwszy raz i na pewno nie ostatni!

Składniki:

puszka fasoli, po odsączeniu powinno być około 240 gram

2 średnie banany ( powinny być dojrzałe)

2 jajka

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki cukru trzcinowego

łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto z czerwonej fasoli smakuje jeszcze lepiej, kiedy przygotujemy również polewę.

Składniki:

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki wody

1,5 łyżki kakao

1-2  łyżki miodu

Poznaj również przepis na pyszny napój z trawą cytrynową, klikając tutaj.

Przygotowanie ciasta:

Dokładnie opłukujemy fasolę, w wielu przepisach podkreśla się, że ta czynność jest właśnie bardzo ważna, żeby ciasto udało się. Następnie wkładamy wszystkie składniki i długo blendujemy na gładką masę. Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy 50 minut. W tym czasie mieszamy w misce wszystkie składniki do polewy. Po wystygnięciu ciasta, smarujemy nią ciasto i odstawiamy do lodówki.

Ciasto z czerwonej fasoli

Ciasto z czerwonej fasoli

 

Smacznego!