Zero waste to dla niektórych już filozofia życia. My jednak nie będziemy namawiać Was do rewolucji w życiu, raczej chcemy pokazać jak prostymi sposobami nie marnować jedzenia, bez poświęcania na to dodatkowego czasu i energii.
Żyjemy w czasach, gdy wszystko mamy na wyciągnięcie ręki. Bogata oferta sklepów i ich reklamy powodują, że kupujemy za dużo, szczególnie jedzenia, którego nie jesteśmy w stanie zjeść. W efekcie całe kilogramy produktów spożywczych lądują w naszych koszach na śmieci. Wyrzucamy w ten sposób nie tylko jedzenie, ale też pieniądze.
Oto kilka sposobów na to jak nie marnować żywności.
- Przed zakupami zrób listę, staraj się nie kupować na zapas. Jeśli jednak jesteś typem chomika i musisz mieć zapas, sprawdź datę do spożycia, byś miała pewność, że zdążysz wykorzystać swój zakup.
- Gotuj z tego co zostało w lodówce. Pojedyncze owoce świetnie nadają się na koktajl, przejrzałe banany na chlebek bananowy, a pojedyncze warzywa do upieczenia w formie frytek i zjedzenia z dipem. Ugotowane ziemniaki, będą świetne do zrobienia kopytek, a resztki kaszy, czy makaronu jako podstawa do zapiekanki dla całej rodziny. Dania jednogarnkowe to świetny sposób na wykorzystanie pojedynczych warzyw, czy skrawków wędlin.
- Niewykorzystane produkty, zamknij w szczelnym pojemniku i przechowuj w lodówce, najpierw zjedz zapasy, a potem zabierz się za gotowanie kolejnych potraw.
- Zdecydowanie przesadziłaś z ilością przygotowanego jedzenia? odwiedź sąsiadów lub zaproś ich do siebie na obiad. Nie tylko jedzenie się nie zmarnuję, ale może przy okazji poznasz ciekawych ludzi.
- Gdy podczas imprezy widzisz, że na pewno zostaniesz z górą niezjedzonego jedzenia, zapakuj gościom gościniec na wynos, rano będą Ci wdzięczni za “gotowe” śniadanie.
- Wykorzystaj zamrażarkę. Pozostałość z potrawy podziel na pojedyncze porcje, zapakuj w torebki lub pudełka do zamrażania żywności i zamróź. Odmrażaj pojedyncze porcje, które będziesz w stanie zjeść.
- Rób weki. Popularne teraz kiszonki, wyjdą Ci na zdrowie, a kisić można prawie wszystkie warzywa. W dodatku zalewa jest bardzo prosta, odpowiednia proporcja wody i soli i mamy fantastyczne dodatki do kanapek, czy dań obiadowych.
- Poszukaj grup np. na Facebooku, które chętnie odbiorą od Ciebie nadmiary jedzenia. Zamiast wyrzucać podziel się.
- Szukaj inspiracji w sieci. Na Instagramie pod #zerowaste znajdziesz mnóstwo przepisów i podpowiedzi.