CNN przeszukał planetę pod kątem 50 najpyszniejszych potraw jakie kiedykolwiek stworzono. Naciesz wzrok, a potem planuj podróż, smacznego!

Poznajcie najpyszniejszy ranking świata.

50. Popcorn z masłem. USA

Któż z nas nie lubi, pysznej, słonej prażonej kukurydzy zajadanej podczas wieczornego seansu?

49. Masala Dosa. Indie

Chrupiąca krepa z ryżowego ciasta obejmuje pikantną mieszankę puree ziemniaczanego, którą następnie zanurza się w chutneyu kokosowym, marynacie, sosach na bazie pomidorów i soczewicy oraz innych przyprawach

48. Chipsy ziemniaczane. Wielka Brytania 

Nie wiadomo, kiedy i gdzie narodził się chips ziemniaczany – legenda amerykańska głosi, że zostały one wynalezione w Nowym Jorku w 1853 roku, ale najwcześniejszy znany przepis na „Potatoes Fried in Slices or Shavings” pojawia się w bestsellerowej książce kucharskiej z 1817 roku autorstwa Anglika Williama Kitchinera.

47. Paella. Hiszpania

Krewetki, homary, małże i mątwy łączą się z białym ryżem i różnymi ziołami, olejem i solą w tej walenckiej potrawie, aby natychmiast wysłać cię w tryb wakacyjny.

46. Som Tam. Tajlandia 

Aby przygotować najsłynniejszą sałatkę Tajlandii, funt czosnku i chilli z moździerzem i tłuczkiem. Wrzuć sok tamaryndowca, sos rybny, orzeszki ziemne, suszone krewetki, pomidory, sok z limonki, pastę z trzciny cukrowej, fasolkę szparagową i garść startej zielonej papai. Podaj z  lepkim ryżem.

45. Chicken rice. Singapur

Często nazywany „narodowym daniem” Singapuru, ten gotowany na parze lub gotowany kurczak jest podawany na szczycie pachnącego oleistego ryżu, z pokrojonym ogórkiem jako symbolicznym warzywem.

44. Poutine. Kanada

Frytki pokryte twarogiem i brązowym sosem. Brzmi trochę obrzydliwie, wygląda jeszcze gorzej, ale pochłania usta w pyskaty, tandetny, smażony ziemniak, który sprawi, że będziesz walczył o ostatni kęs.

43. Tacos. Meksyk 

Świeża, ręcznie robiona tortilla nadziewana małymi kawałkami grillowanej wołowiny wcierana w olej i sól morską, a następnie przykryta guacamole, salsą, cebulą, kolendrą lub czymkolwiek innym – idealna na śniadanie, lunch lub kolację. 

42. Maślany tost. Wielka Brytania

OK, wszystko z masłem prawdopodobnie będzie smakowało wspaniale, ale jest coś w tym pikantnym, słonym, kwaśnym, miłosnym lub nienawidzącym ekstrakcie drożdżowym, który zamienia kawałek grillowanego chleba w powód do życia.

41. Smażone tofu. Południowa Azja 

Podobnie jak durian, tofu jest jednym z najbardziej charakterystycznych potraw w Azji Południowo-Wschodniej. Zapach fermentującego tofu jest tak przytłaczający, że wielu nie jest w stanie otrząsnąć się z pamięci przez miesiące. Czy legendarny boski smak jest naprawdę wart wysiłku? Jasne, że tak.

40. Marcepan. Niemcy

Nie daj się zwieść tanim imitacjom, które wykorzystują pastę sojową lub esencję migdałową. Prawdziwe rzeczy, które używają tylko zmielonych migdałów z cukrem, są tak dobre, że zjesz bez opamiętania cały baton.

39. Ketchup. USA

Jeśli Malcolm Gladwell mówi, że to doskonałe jedzenie, to jest to doskonałe jedzenie. Spójrzmy prawdzie w oczy, wszystko, co może przekonać dwulatki do zjedzenia swojej marchewki zamiast wyplucia ich na podłogę, jest godne nie tylko „pysznego” tytułu, ale także „cudu perswazji”.

38. Tost Francuski. Hong Kong

W przeciwieństwie do bardziej powściągliwego niedzielnego odpowiednika brunch, francuskie tosty w stylu hongkońskim są jak smażony w głębokim tłuszczu uścisk. Dwa kawałki tostów pokryte są masłem orzechowym lub dżemem kaya, namoczone w cieście jajecznym, smażone na maśle i podawane z jeszcze większą ilością masła i dużą ilością syropu.

37. Kurczak w parmezanie. Australia

Roztopiony ser parmezanowy i mozzarella oraz pieprzny, czosnkowy sos pomidorowy skropiony polędwicą z kurczaka – Australijczycy uważają, że to pozornie włoskie danie za swoje. Ponieważ są tak dobre, nie ma sensu się kłócić…

36. Hummus. Bliski Wschód 

Ta skromna pasta z Bliskiego Wschodu, zrobiona z ciecierzycy, czosnku, soku z cytryny i tahini, stała się podstawą lodówek na całym świecie.

35. Chili crab. Singapur

Nie możesz odwiedzić Singapuru bez spróbowania jego pikantnej, niechlujnej, mięsistej specjalności. Podczas gdy istnieje wiele sposobów przygotowania kraba (z czarnym pieprzem, solonym żółtkiem, pieczonym serem, itp.) Chili pozostaje lokalnym bestsellerem.

34. Syrop klonowy. Kanada

Czy kiedykolwiek próbowałeś zjeść naleśnik bez syropu klonowego? To tak, jakby zjeść kawałek kartonu. Słabo przygotowany karton. W rzeczywistości dar Kanady dla rodziców na całym świecie – rzuć syropem klonowym na brokuły dzieciaka i zobacz, co się stanie 🙂

33. Fish ‘n’ chips. Wielka Brytania

Wszystko, co działo się od lat 60. XIX wieku, nie może być zbyt złe. Podstawą wiktoriańskiej brytyjskiej klasy robotniczej jest chrupiąca, miękka ryba o prostych, pozbawionych ozdób podstawach, zawinięta w kawałek gazety, smakuje najlepiej.

32. Ankimo. Japonia

A więc, kto ma ochotę na kawałek wątroby żabnicy z odrobiną startej daikon na boku?

31. Szynka Parmeńska. Włochy

Widzisz, że jest złożona wokół melona, ​​owinięta wokół grissini, umieszczona na pizzy, nałożona na sałatkę. Jest ku temu dobry powód: te słone, cienkie jak papier plastry suszonej na powietrzu szynki podnoszą smak wszystkiego i wynoszą jedzenie na wyższy poziom.

30. Goi cuon. Wietnam 

To „lekkie mięso” ze smakami orzeźwiających ziół wyrastających w twoich ustach. Jest zanurzony w lekko słodkim wietnamskim sosie z mielonymi orzeszkami ziemnymi, jest zdrowy, łatwy i sam w sobie ma definicję „więcej”.

29. Ohmi-gyu beef steak. Japonia

Ta najwyższej jakości japońska wołowina z Wagyu z słynnego Takara Ranch została uznana przez Cesarski Pałac Japonii za jeden z największych zapasów wołowiny, który ma być hodowany w ciągu ostatnich 400 lat. Nazywany „Rolls-Royce” wołowiny, najlepiej zjeść w stylu sashimi, namaszczony mżawką z limonki kaffir i solą morską z zielonej herbaty.

28. Zupa Pho. Wietnam 

To często mylone danie narodowe („fuh” jest poprawne) to po prostu rosół, świeży makaron ryżowy, kilka ziół i zazwyczaj kurczak lub wołowina. Ale to więcej niż suma jego części – pachnąca, smaczna i zrównoważona.

27. Lechón. Filipiny

Lechón, filipińskie danie narodowe, to cała młoda świnia, która przez kilka godzin powoli prażona jest węglem drzewnym. Proces ten sprawia, że ​​mięso jest delikatne i chrupiące. Jest przygotowany na specjalne okazje przez cały rok.

26. Fajitas. Meksyk

Ten zestaw montażowy kulinarnych doznań jest ekscytujący dla miłośników majsterkowania na całym świecie. Krok 1: Zobacz mięso skwierczące na ognistej patelni. Krok 2: Wraz z mięsem, rzuć boczne porcje papryki, cebuli, guacamole, kwaśnej śmietany i salsy na ciepłą, mąkę tortillę. Krok 3: Obiecuj wszystkim w zasięgu słuchu, że będziesz miał „jeszcze tylko jeden”. Krok 4: Powtórz

25. Krab w maśle czosnkowym. Indie

Pochodzi z Butter Land, wyimaginowanego raju dla najlepszych produktów spożywczych, opartego na założeniu, że wszystko smakuje świetnie z roztopionym masłem. To pyszne, proste danie powstaje przez utopienie wielkiego kraba w galonowym sosie maślano-czosnkowym, który wsiąka w każdy zakamarek i płaszcze każdy centymetr mięsa.

24. Champ. Irlandia

Irlandzki mistrz narodowych potraw schodzi szybciej niż pierwszy kufel Guinnessa w piątkowy wieczór. Puree ziemniaczane z dymką, masłem, solą i pieprzem, mistrz to idealna strona z każdym mięsem lub rybą. Na podręczną tablicę kremowej dobroci proponujemy najbardziej ruchliwy pub w irlandzkim nadmorskim miasteczku.

23. Lasagna. Włochy

Włoski klasyk. Jest powód, dla którego tak popularny jest prezent w postaci makaronu, w sosie pomidorowym i mielonym mięsem kochają dzieci i  dorośli – to po prostu poezja. 

22. Poke. US

Ta kultowa hawajska przystawka jest surową sałatką rybną – zrodziła się, gdy miejscowi rybacy szukali możliwości odcięcia ich połowów. Ryba jest przyprawiana na różne sposoby – dlatego jest to smaczne, ale także zdrowe danie.

21. Croissant. Francja

Łuszczące się ciasto tłuste na maśle, góra dżemu malinowego rozsmarowanego na wierzchu i miękki środek, gdy zanurzasz w nim zęby. Nie można się nie zakochać w tym tłustym, słodkim rogaliku, który najlepiej smakuje z  filiżanką mocnej kawy.

20. Arepas. Wenezuela

Pasztecik z ciasta kukurydzianego, który zapewnia pikantne płótno, na którym można malować dowolną liczbę pysznych dodatków: ser, rozdrobniony kurczak, chrupiąca skóra wieprzowa, perico, wołowina, pomidor, awokado. Brzmi bajecznie.

19. Bunny chow. Południowa Afryka

Pomimo nazwy żadne króliki nie ucierpiały podczas tworzenia jednej z najbardziej lubianych ulicznych produktów w RPA. Bunny chow to wydrążone pół-lub ćwierć-bochenki białego chleba wypełnione super pikantnym curry. Danie pochodzi z indyjskiej społeczności Durbanu.

18. Szaszłyki z warzywami. USA

Wybierz swoje mięso oraz warzywa, nadziej na patyczek. Te kostki smakowitości – najczęściej jagnięce, ale także wołowina, miecznik i kurczak – smakują z ryżem i warzywami i są idealnym dodatkiem do letniego grilla.

17. Lobster. Global

Zapomnij o wszystkich swoich wymyślnych, wymyślnych potrawach z homara, przygotowanych przez kucharzy pokazowych, chętnych do poparcia dla Michelin. Kiedy masz najlepsze jedzenie tak naturalnie pyszne, jak te skorupiaki, utrzymuj to w prostocie. Najlepszym sposobem na delektowanie się homarem jest po prostu zagotowanie go i podanie ze stopionym masłem i plasterkiem cytryny.

16. Pastel de nata. Portugalia

Pastel de natas są prawdopodobnie najsmaczniejszym na świecie produktem ubocznym do prania. Legenda głosi, że portugalskie zakonnice i mnisi, wykorzystując białka jaja ku skrobieniu swoich religijnych ubrań, wykorzystali resztki żółtek do wypieku, w tym te grzesznie pyszne tarty z kremem.

15. Pierogi. Polska

Są pierogi, a potem polskie pierogi. Pierogi to paczki o smakowitości, które można napełniać wszystkim, od ziemniaków po kapustę kiszoną, mięso, sery i owoce, a często polane roztopionym masłem, kwaśną śmietaną lub smażoną cebulą. Poezja smaku. 

14. Pączki z dziurką – Donuts. USA

Te wszystkie amerykańskie smażone koła ciasta nie wymagają wprowadzenia, są gwiazdami nawet w filmach amerykańskich jako nieodłączny atrybut policjnta 🙂

13. Kolba kukurydzy. Global 

Bóg prawdopodobnie stworzył kukurydzę, by mieć wymówkę, by wymyślić roztopione masło. Jest coś w odgryzaniu kolby kukurydzy – jest to wystarczająco delikatna operacja, by wymagać koncentracji, ale na tyle pierwotna, byś czuł się jak prawdziwy gringo. 

12. Kurczak Piri-Piri. Mozambik

Galinha à Zambeziana to uczta dla palących kurczaków z limonką, pieprzem, czosnkiem, mlekiem kokosowym i sosem piri piri.

11. Rendang. Indonezja

Wołowina jest powoli duszona z mlekiem kokosowym i mieszaniną trawy cytrynowej, galangi, czosnku, kurkumy, imbiru i chilli, a następnie pozostawiona do duszenia na kilka godzin, aby stworzyć danie delikatnej, aromatycznej dobroci wołowej.

10. Kurczak muamba. Gabon

Nieskazitelna zachodnia wersja tego wyśmienitego dania gabońskiego zalewa wszystko masłem orzechowym. Och, szaleństwo. Odpowiednia receptura wymaga kurczaka, gorącego chili, czosnku, pomidora, pieprzu, soli, okry i masła palmowego, afrykańskiego masła zatykającego tętnice, które zmusi cię do drugiej pomocy i obietnicy rozpoczęcia korzystania z członkostwa w siłowni.

9. Lody. Globalnie

Na lody zawsze znajdzie się miejsce w brzuchu. Kto nie ma ochoty na aksamitne, zimne, słodkie i absolutnie niebiańskie małe przyjemności?!

8. Tom yum goong. Tajlandia

To najlepsze tajskie arcydzieło z żywnością, które obfituje w liście limonki z krewetek, grzybów, pomidorów, trawy cytrynowej, galangi i kaffiru. Obfita zupa, zwykle wypełniona mlekiem kokosowym i śmietaną, łączy wiele ulubionych smaków tajskich: kwaśny, słony, pikantny i słodki. 

7. Penang assam laksa. Malezja 

Jednym z najpopularniejszych dań Malezji jest uzależniający pikantny bulion rybny z makaronem (szczególnie świetny, gdy jest połączony z imbirem), który będzie nosił twój nos bieganie, zanim łyżka uderzy cię w usta.

6. Hamburger. Niemcy 

Kiedy coś smakuje tak dobrze, że ludzie wydają 20 miliardów dolarów rocznie w jednej sieci restauracji poświęconej temu, wiesz, że musi się ono znaleźć na tej liście. McDonald’s może nie oferować najlepszych hamburgerów, ale o to chodzi – nie musi.

5. Kaczka po pekińsku. Chiny

Powłoka maltozowo-syropowa pokrywająca skórę jest tajemnicą. Chrupiąca, powleczona syropem skóra jest powolnie prażona w piecu, tak że autentyczne jadłodajnie będą podawać więcej skóry niż mięsa, i przynieść je z naleśnikami, cebulą i sosem hoisin lub słodkiej fasoli.

4. Sushi. Japonia

Kiedy Japonia chce coś zbudować, buduje ją naprawdę dobrze. Giganci marki, tacy jak Toyota, Nintendo, Sony, Nikon i Yamaha, mogli być stworzeni przez ludzi podsycanych przez nic bardziej skomplikowanego niż surowe ryby i ryż, ale tak właśnie tworzy się ryby i ryż, co sprawia, że ​​jest to faworyt pierwszego dnia. Japończycy nie żyją praktycznie na zawsze bez powodu – chcą nadal jeść te rzeczy.

3. Czekolada. Meksyk

Majowie wypili to, Lasse Hallström nakręcił o tym film, a reszta z nas przeżywa poczucie winy, jedząc za dużo jedzenia. Opowieść o skromnej fasoli kakaowej jest prawdziwą opowieścią o cudach kulinarnych. Bez tego kremowego, słodko-gorzkiego słodyczy Walentynki byłyby wszystkimi kartami i kwiatami, Wielkanoc wróciłaby do kolejnego nudnego wydarzenia religijnego.

2. Pizza. Włochy

Najlepsza pizza była i nadal jest prostą neapolitańską, wynalazkiem chronionym obecnie przez własne stowarzyszenie handlowe, które nalega na sól morską, wysokiej jakości mąkę pszenną, stosowanie tylko trzech rodzajów świeżych pomidorów, ciasta walcowanego ręcznie i ścisłego stosowania pieca opalanego drewnem, wśród innych wymagań jakościowych. Tylko kilka składników – ciasto, pomidory, oliwa z oliwek, sól i bazylia (pizza marinara nie zawiera nawet sera) – neapolitanie stworzyli jedzenie, które niewielu robi właściwie, ale wszyscy się dobrze bawią.

1. Massaman curry. Tajlandia

Zdecydowanie król curry i być może król wszystkich potraw. Pikantne, kokosowe, słodkie i pikantne. Nawet sos paczkowy, który kupujesz w supermarkecie, może sprawić, że najbardziej przestępcy kucharzy będą wyglądać jak potencjał Michelin. Na szczęście ktoś wynalazł ryż, dzięki któremu goście mogą zmywać ostatnie mżawki sosu curry. „The Land of Smiles” to nie tylko marketingowy chwyt. To wynik narodzin w kraju, w którym najsmaczniejsze jedzenie na świecie jest sprzedawane na niemal każdym rogu ulicy.