Patison to zdaniem wielu bardzo niedoceniona roślina… Przyznajemy my też do tej pory nie używaliśmy jej w kuchni. A szkoda, bo w 100 gr jest tylko 20 kcal. W internecie znaleźliśmy mnóstwo przepisów na jego użycie. Jeden z nich postanowiliśmy przetestować i już wiemy, że będziemy robić go częściej.

Patison zawiera min. witaminę C, B, betakaroten i wiele innych wartości odżywczych. Do przygotowywania potrawy używamy garnków marki Happycall, które są naszym odkryciem i nie rozstajemy się z nimi w kuchni:) Dlaczego? Przede wszystkim posiadają zaawansowaną technologię przetwarzania aluminium i wysokiej czystości powłokę ceramiczną.

Happycall garnek aluminiowo-ceramiczny dzięki zastosowaniu cienkiej warstwy tlenku ceramicznego, ma bardzo wytrzymałą powierzchnię odporną na korozję oraz wieloletnią trwałość.

Happycall Alumite Ceramic Pot wykorzystuje metodę antykorozyjnego pokrycia aluminium, składającą się z 8 faz. Metodę pokrycia cienką warstwą tlenku ceramicznego stosuje się po obu stronach garnka: zewnętrznej i wewnętrznej. Wysokiej czystości pokrycie ceramiczne zapobiega zarysowaniom i ścieraniom po zastosowaniu obróbki aluminium. Technologia ta sprawia, że garnki HAPPYCALL aluminiowo – ceramiczne są bardzo odporne na korozję, proste w czyszczeniu, a gotowane w nich potrawy nie przywierają do dna ( funkcja nieprzywierania potrawy).

Co ważne posiadają unikalny wzór tłoczony na dnie wewnątrz garnka w formie gwiazdek, które wzmacniają funkcję nieprzywierania i poprawiają wydajność cieplną aby żywność nie przywierała do dna garnka.

Poniżej przepis na bigos z patisona

Składniki:

dwa patisony, my użyliśmy dwóch kolorów:)

2 średnie cebule

2 papryki

kiełbaska

przecier pomidorowy

bulion warzywny ( użyliśmy BIO w kostkach)

Przygotowanie:

Kroimy cebulę oraz kiełbaskę, następnie podsmażamy. Bulion zalewamy wrzątkiem w szklance i odstawiamy na bok. Kiedy cebulka podsmaży się z kiełbaską, wrzucamy pokrojoną paprykę, mieszamy całość. Następnie dorzucamy patisona ( uprzednio czyszcząc go z nasion w środku). Wrzucamy 2, 3 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy oraz dodajemy bulion warzywny. Wszystko dusimy kolejne kilkanaście minut. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie.

Patison jako składnik bigosu- pycha!

Patison jako składnik bigosu- pycha!

Prawda jakie to proste? Jeśli chcesz poznać szybki przepis na zupę z fasolki szparagowej kliknij tutaj.