Pszenica nie musi być niezdrowa !!! Musimy ją spożywać, ale tak jak nasi przodkowie czyli w wersji z pełnego ziarna. Oddzielanie od ziarna jego otoczki czyli otrąb nie jest dobre dla naszego przewodu pokarmowego. Wybierajmy świadomie. Po raz drugi witamy mąki TOTA w Plebiscycie Influencer’s TOP 2019. Zachwyciła nas i wygrała w cuglach w I edycji pokazując swoje zdrowe oblicze oraz designerskie opakowania. Teraz TOTA łamie stereotypy prezentując zdrowe podejście do pszenicy.
Na stronie www.tota.pl w sekcji PRZEPISY – TO TAK SMAKUJE ZDROWIE można znaleźć szereg propozycji pysznych dań “z pełnego ziarna”. TOTA udawania i daje gotowe rozwiązania na to, że można łatwo przygotowywać dania nie tylko z mąki “białej”.
Pełnoziarniste naleśniki ze szparagami i szynką szwarcwaldzką
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej TOTA
- około 1 szklanka mleka
- około 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli i pieprzu
- olej do smażenia
- szynka szwarcwaldzka
- zielone szparagi
- rukola
- szczypiorek
- opcjonalnie: sok z cytryny
Wykonanie:
Krok 1.
Do miski przesiej mąkę, wbij jajka, dodaj jedną łyżkę oleju, sól pieprz oraz połowę mleka i wody, wymieszaj rózgą kuchenną. Następnie wlej pozostałe mleko i wodę, wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
Krok 2.
Umyj szparagi, odłam zdrewniałe końców, a następnie ugotuj je na parze.
Krok 3.
Z przygotowanego ciasta usmaż naleśniki (jeśli ciasto jest zbyt gęste dolej do niego trochę wody gazowanej).
Krok 4.
Usmażone naleśniki nafaszeruj rukolą, szparagami i szynką szwarcwaldzką. Złóż w dowolny sposób. Przed podaniem możesz skropić je sokiem z cytryny.
Więcej o mące pszennej pełnoziarnistej można znaleźć na www.tota.pl/produkt/maka-pszenna-pelnoziarnista. Zwróćcie uwagę na wartości odżywcze tej mąki, a w szczególności na ilość błonnika pokarmowego i białka.
W social media szukajcie pod #totaksmakujezdrowie
Artykuł powstał we współpracy z TOTA