Słodki smak towarzyszy nam od najmłodszych lat. Już mleko matki przyczynia się do tego abyśmy słodki smak poznali i pokochali. Często w naszych dietach cukru jest zbyt dużo, a czasami nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy tzw. cukier dodany. Aby zmniejszyć ilość cukru w diecie nie trzeba rezygnować ze słodkości. Mamy dla was pięć prostych przepisów na słodkości bez cukru. Nie pozostaje nic innego tylko wchodzić do kuchni i zabrać się za pichcenie.

Dokładne przepisy po kliknięciu w zdjęcie.

CIASTKA OWSIANE.

Do przygotowania ciastek potrzebne są tylko cztery składniki: banany, jajka, płatki owsiane i olej kokosowy. Deser jest prosty i szybki w przygotowaniu.

View this post on Instagram

Patrząc po doniesieniach w social mediach zakupy macie zrobione. Dlatego pomyślałam, że podrzucę wam dziś przepis na najprostsze ciastka 🍪 świata. Potrzeba do nich tylko czterech składników. 💪‼️ Szybkie w wykonaniu i #bezcukru Zapisz wypróbuj i daj znać czy smakowały 🙏 Przy użyciu ikony „samolotu” pod tym zdjęciem prześlij koleżance ten przepis, żeby też skorzystała. Warto się dzielić 😜 👉CIASTKA OWSIANE👈 Składniki: 🍪 banany dojrzałe 3 sztuki 🍪 jajka 4 sztuki 🍪 płatki owsiane 2 kubki (mogą być inne płatki) 🍪 olej kokosowy 1 łyżka. Banany, jajka i olej zblendować. Dosypać płatki owsiane i wymieszać. Nakładać ciastka na blachę wyłożoną papierem i piec koło 15 minut w 180 stopniach. Smacznego. 👉Prawda, że dziecinnie proste? Potraktuj ten przepis jako #pomyslnadeser lecz także na wspólny czas z dzieckiem. P.S. Przez najbliższe (na pewno) dwa tygodnie większość z was zostaje w domu. Co tam macie w kuchennych szafkach? Jakie inspiracje kulinarne się wam teraz przydadzą? P.S. 2. Druga sprawa. Na profilu @pani_luska rozpoczęło się dziś wyzwanie: ODŻYWIANIE W ŁUSZCZYCY #odzywianiewluszczycy Śledźcie koniecznie profil Dominiki. Mam przyjemność współtworzyć ten projekt z Dominiką ❤ Mam nadzieję, że pomoże wam on w zmianie nawyków żywieniowych, a moje propozycje posiłków zainspirują was do eksperymentów w kuchni. —- #zdrowejedzenie #zdroweodżywianie #zdroweodzywianie #zdroweprzepisy #zdrowystylzycia #dietetyczneprzepisy #wiemcojem #ciastka #ciasteczka #ciacha #zdrowydeser #zdrowe #zdrowo #zdrowojem #deser #deserek #cosdokawy #czasnakawe #przepisydladzieci #zdroweslodycze #zdrowadieta #przepisy #podwieczorek

A post shared by Ola Sulej-Dąbrowska, Warszawa (@ola_z_mamy_ruszamy) on

ZEBRA – CHLEBEK BANANOWY

Zebra wielu osobom pewnie kojarzy się z smakiem dzieciństwa. Wersja, którą serwowały nasze mamy raczej była pełna cukru. Zebra w odchudzonej wersji istnieje, a dodatkowo jest banalna w przygotowaniu.

View this post on Instagram

ZEBRA 🦓 to kolejny smak mojego dzieciństwa. Podobnie jak sernik domek, który pojawił się kilka postów temu. Według komentarzy w waszych domach mówiło się na niego Chatka Baby Jagi lub Chatka Puchatka. Olka do brzegu 😛 ZRBRA 👉 Podrzucam wersję inną niż pamiętam z dziecięcych lat. Lecz smak petarda, a wersja zdecydowanie zdrowsza i mnie kaloryczna. 👉 ZEBRA 👈 🍌 dojrzałe banany 3 sztuki 🍌 mąka kukurydziana 1 kubek (może być inna mąka) 🍌 jajka 4 sztuki 🍌 soda 1 łyżeczka 🍌 kakao 2 łyżki 🍌 masło orzechowe 2 łyżki (wyjdzie również bez). Jajka i banany zblendować. Następnie dodać mąkę, sodę i dokładnie zmiksować. Banany nadadzą ciastu słodki smak. Zaliczasz się do „słodkich dupek” dosyp do masy 2-3 łyżki cukru lub innego slodziwa. Podzielić masę na dwie części. Do jednaj dodać masło orzechowe, do drugiej kakało i dokładnie połączyć. Nakładać na przemian dwie łyżki jasnej masy, dwie łyżki ciemnej masy i tak do opróżnienia misek. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczaka). —- #zdrowejedzenie #zdroweodżywianie #zdroweprzepisy #dietetyczneprzepisy #fitprzepisy #zdrowystylzycia #zdrowystylżycia #smakidziecinstwa #smakidzieciństwa #wiemcojem #ciasto #deser #podwieczorek #zdroweciasto #zdrowydeser #zdrowo #zdrowe #zdrowojem #zebra #deserek #cosdokawy #czasnakawe #chlebekbananowy #bananabread

A post shared by Ola Sulej-Dąbrowska, Warszawa (@ola_z_mamy_ruszamy) on

FIT FERRERO ROCHER

Słodka kulka idealna do kawy i moc od razu wraca. Niby nic a potrafi sprawić dużo przyjemności. Słodki smak zapewnią w tym przepisie daktyle.

View this post on Instagram

Właśnie wjechały kolejne restrykcje w związku z 👑👑👑 No nic tam, skupiam się na tu i teraz więc trochę mocy z kulek się przyda 💪 Wam też polecam, a potem na trening do 🚑 jedzeniowo-treningowego #mamyruszamy z @ilona_z_mamy_ruszamy zapraszam. Szczegóły w moim BIO @ola_z_mamy_ruszamy ⚡️FIT FERRERO ROCHER⚡️ Składniki: ✅ gorzka czekolada 160 g ✅ masło orzechowe 150 g (2 łyżki z górką) ✅ daktyle 100 g (około 20 sztuk) ✅ orzechy laskowe 50 g ✅ ekspandowana kasza jaglana 40 g. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez około 15 minut. Gdy zmiękną zblendować na gładką masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy będzie już płynna dodać masło orzechowe i daktylową papkę. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Odstaw na chwilę do ostygnięcia. Dodać jagły ekspandowane i dokładnie wymieszać. Orzechy laskowe należy zmielić/pokroić/zmiażdżyć (zależy od tego jakie masz możliwości), potrzebne są do obtoczenia kulek. Gdy masa przestygnie można formować kulki. Obtoczyć w zmielonych orzechach laskowych. . P.S. Podpowiedzcie mi proszę jakie przepisy obecnie ułatwią wam życie? . —- #zdrowejedzenie #zdroweodżywianie #zdroweodzywianie #zdroweprzepisy #zdroweslodycze #zdrowesłodycze #fitsłodycze #fitsłodkości #orzechy #orzechylaskowe #deser #zdrowydeser #deserek #czasnakawe #cosdokawy #zdrowystylżycia #dietetyczneprzepisy #gotujewdomu #podwieczorek #zdrowo #zdrowe #zdrowyprzepis #bezcukru #bezpieczenia

A post shared by Ola Sulej-Dąbrowska, Warszawa (@ola_z_mamy_ruszamy) on

CIASTO LION BEZ PIECZENIA

Ciasto Lion bez pieczenia udowadnia, że w prostocie siła. Kilka składników, bez użycia piekarnika, a rozkosz podniebienia gwarantowana.

PUDDING Z SIEMIENIA LNIANEGO

Siemię lniane kojarzy się ze zdrowiem i bardzo słusznie. Pomyślisz, że jak z czegoś tak zdrowego może powstać smaczny deser? Może, przekonaj się koniecznie, że w kilka chwil wyczarujesz coś tak dobrego. Jedyny minus, że po przygotowaniu trzeba poczekać aż pudding stężeje w lodówce. Informacja dla niecierpliwych na ciepło też jest ok.