Allaboutlife.pl jest min. organizatorem warsztatów kulinarnych z Gwiazdą. To projekt, który cieszą się sporą popularnością. Dzięki temu znamy sie na kulinariach:) , a dowodem na to są nominowane produkty w kategorii artykuły spożywcze w plebiscycie Influencer’s Top 2020. Należą do nich: twaróg wiejski ze Strzałkowa i jogurt śmietankowy wiejski.
Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie została założona 9 lipca 1939r. Jest jedynym przedsiębiorstwem zajmującym się przetwórstwem mleka na obszarze powiatu słupeckiego (woj. Wlkp.) i zarazem spadkobierczynią ponad stuletnich tradycji w zakresie przemysłowego przerobu mleka, a także kontynuatorką chlubnych wartości spółdzielczości mleczarskiej na tym terenie.
Produkty Spółdzielni charakteryzują się wysoką jakością, dobrymi walorami smakowymi i są sprzedawane na terenie województw: wielkopolskiego, kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, warmińsko-mazurskiego, pomorskiego, zachodnio-pomorskiego i śląskiego. Szczególnym uznaniem konsumentów cieszy się ręcznie pakowany twaróg śmietankowy, półtłusty i wiejski oraz masło ze Strzałkowa, które wyrabiane jest według receptury z 1926r.
Asortyment produkowanych przez SMU STRZAŁKOWO wyrobów tylko i wyłącznie z czystą etykietą, obejmuje:
• Sery twarogowe: śmietankowy, półtłusty, chudy, wiejski oraz Pyszny ze Strzałkowa
• Mleko spożywcze: 2%, 3,2%;
• Śmietany i śmietanki;
• Masło extra, masło ze Strzałkowa;
• Napoje mleczne fermentowane w tym jogurt śmietankowy, zsiadłe mleko, kefir, maślanka.
Spółdzielnia jest członkiem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. Posiada certyfikaty Jakość Tradycja, Poznaj Dobrą Żywność oraz znak Teraz Polska na Masło ze Strzałkowa.
TWARÓG WIEJSKI ZE STRZAŁKOWA
Swoją szczególną jakość twaróg wiejski ze Strzałkowa zawdzięcza między innymi bardzo dobrej jakości surowca, z którego jest produkowany. Mleko, z którego jest otrzymywany pochodzi od bydła mlecznego wypasanego na zielonych, żyznych pastwiskach Wielkopolski. Krowy wypasane na łąkach w dolinie rzeki Warty są bardzo dobrze odżywione i dają mleko wysokiej jakości. Dodatkowo swoje szczególne walory smakowe i zapachowe twaróg wiejski ze Strzałkowa zawdzięcza specyficznemu procesowi przygotowania mleka na twaróg oraz starannie dobranym starterowym kulturom bakteryjnym, które przeprowadzają proces ukwaszania mleka. Świeży i naturalny smak oraz wyjątkowa konsystencja (niespotykana u innych producentów serów twarogowych) twarogu wiejskiego ze Strzałkowa wynika z bardzo starannie prowadzonej obróbki skrzepu. Produkcja twarogów oparta jest głównie na ręcznym pakowaniu i wyrabianiu, co cieszy licznych konsumentów. Aksamitny, subtelny i kremowy smak twarogu wiejskiego ze Strzałkowa pozwala na zastosowanie go jako główny składnik różnych potraw. Czysta etykieta twarogu wiejskiego ze Strzałkowa powoduję że jego termin do spożycia to 6 dni. Konsument ma pewność, że jest to produkt naturalny bez dodatków, konserwantów, stabilizatorów. Twaróg wiejski swoimi walorami przypomina smak dzieciństwa.
Szczególna jakość twarogu wiejskiego ze Strzałkowa potwierdzona jest nagrodami i odznaczeniami jakie zdobył ten produkt m.in. wpis na listę Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, znak Poznaj Dobrą Żywność, Certyfikat Jakość Tradycja oraz Hit Twarogowy podczas 7 Ogólnopolskiego Festiwalu Serów i Twarogów w Olsztynie czy Golden Cheese Polnad 2015- Konkurs Sera Szefów Kuchni.
JOGURT ŚMIETANKOWY WIEJSKI
Jogurt śmietankowy wiejski jest to produkt poddany procesowi fermentacji tylko z użyciem bakteryjnych kultur starterowych. Posiada on jednolitą, białą barwę oraz kremową i gęstą konsystencję. Produkt nie zawiera żadnych dodatków, czyli posiada CZYSTA ETYKIETĘ, a jego wyjątkowy smak zawdzięczamy podwyższonej zawartości tłuszczu, aż 9%. Czym wyróżnia się na rynku mleczarskim. Jego termin przydatności do spożycia to 21 dni. Idealnie komponuje się z owocami czy warzywami przeznaczony do bezpośredniego spożycia oraz do przygotowania różnych ciast, koktajli, sałatek, surówek czy jako składnik zup, sosów, dip’ów.
Dodatkowo jogurt śmietankowy wiejski ma właściwości zdrowotne takie jak pomaga w trawieniu, chroni przed nieświeżym oddechem, zaparciami i biegunką. Jest źródłem wapnia i fosforu, który przyczynia się do wzmacniania zębów i kości. Pomaga odtworzyć w przewodzie pokarmowym mikroflorę bakteryjną korzystną przy kuracji antybiotykowej. Zawiera witaminę B12 gwarantującą prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Picie jogurtu ze Strzałkowa wpływa na niższą zachorowalność na choroby serca. Jogurt poprawia stan skóry, jest składnikiem wielu diet odchudzających. A jego bakterie chronią przed zachorowaniami na raka jelita grubego w części okrężnicy.
Szczególna jakość jogurtu śmietankowego wiejskiego potwierdzona jest nagrodami i odznaczeniami jakie zdobył ten produkt m.in. wpis na listę Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, znak Poznaj Dobrą Żywność oraz Medal Targów Smaki Regionów 2019, Najlepszy Produkt Lata 2012 Grand Prix.
artykuł powstał we współpracy z SMU STRZAŁKOWO