Przygotowanie kawy może być sporym wyzwaniem. Jest tak wiele
niuansów, które mają wpływ na jej smak, aromat i przyjemność z picia. Warto
oczywiście zacząć od świadomego wyboru ziaren. Nie sposób uniknąć znajomości
zasad ich odpowiedniego zmielenia. Jest też sposób parzenia i cała masa
powiązań pomiędzy nim a rodzajem kawy i grubością mielenia. Na koniec warto
komfortowo
i elegancko podać taką kawę. Czy zaparzacz tłokowy Starke Pro Encora poradzi
sobie z tym wyzwaniem?
Sprawdźmy to wspólnie z jurorami Plebiscytu Influencer’s TOP, którzy mieli okazję poznać już asortyment marki Tadar.
Tym razem Tadar zaskakuje eleganckim, nietuzinkowym zaparzaczem Encora. Dla wtajemniczonych French Press.
I my to lubimy.
Rodzaje kawy – wybierz najlepszą!
Magia kawy, którą staramy się wydobyć w procesie parzenia, zależy od miejsca pochodzenia, charakterystyki plantacji oraz… czasu palenia. Istotny jest również rodzaj kawowca, z którego pochodzą ziarna. Powstaje więc pytanie: arabica czy robusta?
Zanim więc dokonasz zakupu kawy, zwróć uwagę na to, że arabica jest zdecydowanie najpopularniejszym gatunkiem kawy wśród użytkowników zaparzaczy tłokowych zwanych również frenchpressami. Powodem takiego stanu rzeczy może być ich łagodny i lekko słodki smak.
Arabica charakteryzuje się również niską zawartością kofeiny. To wręcz gatunek stworzony dla chwil relaksu i deserowych spotkań w gronie znajomych.
Robusta jest bardziej wyrazista. Pod swoją głęboką goryczką i intensywnością smaku skrywa również potężną dawkę kofeinowej energii. Co to oznacza dla ciebie? Wybierz ją, gdy zależy ci na przygotowaniu espresso! Detale zapachu i smaku to już natomiast kwestia plantacji. Od świeżych nut owocowych po wytrawność czekolady, orzechów lub piękny aromat kwiatów.
Zaparzacz tłokowy – zalety
Temperatura wody, czas parzenia, grubość mielenia. To wszystko ma wpływ na smak kawy. Nie chcemy jednak, by jej przygotowanie było wyzwaniem, z którym poradzą sobie tylko nieliczni. Tak właśnie zrodziła się koncepcja frenchpressów, czyli tłokowych zaparzaczy pełniących również funkcję dzbanka.
Szczególnie model Encora potrafi podkreślić korzyści z tej metody parzenia, ponieważ:
- płynnie i dokładnie oddzieli fusy od esencji z parzonej kawy,
- zadba o dłuższe utrzymanie najlepszej temperatury swojej zawartości,
- z pomocą mechanizmu tłokowego delikatnie napowietrzy kawę, wydobywając z niej nawet najlżejsze nuty smakowe i zapachowe,
- elegancko uzupełni twoją zastawę deserową,
- ma dużą pojemność i daje wysoki poziom wygody nalewania kawy.
Dobry frenchpress – jak go używać?
Zrobienie kawy w zaparzaczu tłokowym jest banalnie proste. To metoda parzenia, która nadaje się zarówno dla ziaren arabiki, jak i robusty. Jedyne, o czym trzeba pamiętać przygotowując się do użycia frenchpressu, to odpowiednia grubość mielenia – delikatnie większa niż na średnim poziomie.
Oto co musisz zrobić, aby zrobić kawę w modelu zaparzaczaStarke Pro Encora:
- wyjmij tłok z sitkiem oraz rozgrzej dzbanek, wlewając do niego wrzątek i pozostawiając na kilka minut
- opróżnij frenchpress z wody i nasyp odpowiednio zmieloną kawę w proporcjach 6 g na każde 100 ml
- używając wody o temperaturze ok. 90°C namocz kawę przez nie mniej niż 30 sekund
- następnie uzupełnij zaparzacz do pełna i odczekaj ok. 3 minuty
- załóż pokrywę z tłokiem i powoli opuszczaj go aż do dna dzbanka
Dobrze przygotowana i elegancko podana kawa
Nic więcej nie musisz robić, aby cieszyć się pełnym smakiem elegancko podanej kawy w swoim domu lub pracy.
Z frenchpressem Encora podasz ją gustownie wprost do stołu. Czarne, matowe wykończenie skutecznie podkreśla nowoczesny projekt modelu, a wykonanie ze stali nierdzewnej i obecność podwójnych ścianek korpusu dowodzą wysokiej jakości produktu. Jedyne czego może tu brakować do pełni szczęścia to jakieś dobre ciasto i oczywiście odpowiednia zastawa deserowa.
Artykuł powstał we współpracy z marką Tadar.