CBD, czyli cenny składnik pozyskiwany z rośliny konopi siewnej zaskakuje szerokim spektrum działania pod względem leczniczym oraz kosmetycznym. Całkowicie bezpieczna i legalna w Polsce substancja (CBD nie zawiera THC, dlatego nie powoduje działania odurzającego, ani uzależniającego) coraz częściej stosowana jest w… kuchni! Okazuje się, że konopna żywność należąca do grupy produktów superfoods dostarcza drogocenne minerały i witaminy, dlatego składnik CBD staje się świetnym dodatkiem do dań, deserów czy napojów. Różne formy konopnej substancji sprawiają, że z łatwością dobierzesz je do indywidualnych preferencji. Jeżeli zastanawiasz się, w jaki sposób podawać CBD do żywności oraz jaka postać składnika będzie najlepsza, serdecznie zachęcamy do dalszego czytania artykułu.
Jakie minerały dostarcza CBD?
Nim omówimy najlepszy sposób podawania CBD do żywności, przedstawimy skład substancji konopnej. Wiele osób zaczyna interesować się CBD ze względu na zawartość drogocennych składników i występujących w składzie takich minerałów jak: nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, aminokwasy, proteiny, karoten, fosfolipidy, fitosterole, wapń, cynk, fosfor, magnez, żelazo i witaminy z grupy A, E, D i K. Tak bogaty w cenne związki mineralne skład ma silne działanie prozdrowotne i znacznie wpływa na poprawę wszystkich narządów w organizmie. Co ciekawe, CBD znacznie lepiej oddziałuje jako dodatek do posiłków, kiedy nie przyjmujemy konopnej substancji na pusty żołądek. Z tego względu przedstawiamy sposoby na przyrządzenie wyśmienitych dań z dodatkiem zdrowego suplementu.
Gotowanie z CBD – wskazówki
Jeżeli chodzi o włączanie olejku CBD do różnego rodzaju potraw, najlepszym rozwiązaniem będzie żywność konopna: olejek CBD lub nasiona konopne. Pozwalają one w prosty sposób sprawić, iż żywność nabierze zdrowego charakteru poprzez znalezienie się w składzie licznych witamin i minerałów. Poniżej przedstawiamy skuteczne propozycje na dodanie konopnego składnika do potraw.
- Stosując olejek CBD, warto dodawać kilka kropel produktu do różnego rodzaju sosów do sałatek lub gęstszych konsystencji dań głównych. Najlepiej dodać konopny olejek CBD pod koniec gotowania, jeżeli dan sos jest na ogniu, ponieważ mogłoby to usunąć ważne kannabinoidy i terpeny mające przeważający wpływ na działanie CBD.
- Jeżeli decydujemy się na dodanie kilku kropel olejku CBD do pieczonych potraw lub ciast, warto wiedzieć, iż maksymalna temperatura powinna wynosić od 160 do 180 stopni Celsjusza. Głównie ze względu na fakt, iż przy wyższej temperaturze olej CBD może stracić dobroczynne substancje i zmniejszyć swoją skuteczność.
Żywność konopną można znaleźć w Alba Hemp: https://www.alba-hemp.com/oferta/zywnosc-konopna/
Gotowanie z CBD – propozycje przepisów
Jeżeli nie masz pomysłu na dania lub przystawki, które możesz przyrządzić z dodatkiem produktów konopnych z CBD, mamy dla Ciebie kilka propozycji, które zawierają różne postacie CBD. Ze względu na najczęściej dołączane do gotowania krople oleju CBD oraz nasiona konopne, przygotowaliśmy kilka pomysłów na dodanie do żywności wymienionych preparatów.
- Olej konopny CBD doskonale sprawdzi się jako dodatek do sosów, różnego rodzaju napojów, przekąsek typu Guacamole, koktajli i jako świetny środek do kropienia niektórych produktów.
- Nasiona konopne będą świetną posypką do sałatek, kasz, ryżów, równie dobrze sprawdzą się jako składnik koktajli i innych, dowolnych posiłków oraz napoi.
Źródło zdjęć: freepik.com
artykuł we współpracy z ALBA HEMP