W samym centrum Mordoru, w niepozornych pofabrycznych halach przy ul. Postępu 5, swoją kulinarną misję realizuje Instytut Sztuki Kulinarnej. To wyjątkowe miejsce, które powstało z pasji do gotowania i dobrego jedzenia oraz potrzeby dzielenia się tą pasją z innymi ludźmi.
Allaboutlife kilkukrotnie współpracowało już z Instytutem organizując swoje niepowtarzalne „Warsztaty z Gwiazdą”, wydarzenia i spotkania firmowe. Urzekły nas industrialne wnętrza, wspaniała obsługa, duch miejsca – to taka przestrzeń z klimatem i ciekawi ludzie.
Instytut to szkoła gotowania, która z powodzeniem, od ponad 14 lat, szkoli amatorów i profesjonalistów oraz organizuje spotkania integracyjne dla firm. Ich kursy to niezwykła podróż po smakach i aromatach z różnych zakątków świata, do której chętnie zapraszają wszystkich tych, którzy kochają kulinarne przygody. To wyjątkowe przeżycie, będące ucztą dla wszystkich zmysłów.
Już po przekroczeniu progu Instytutu wiemy, że znajdujemy się w miejscu niezwykłym. Z głośników zawsze płynie muzyka, a nasz apetyt na kulinarne eksperymenty pobudzają pełne egzotycznych dobrodziejstw półki siostrzanego sklepu Masala. Szczęśliwcy mają też szansę zostać osobiście powitani przez Ferdynanda, psa właścicieli, ulubieńca całego Składu Bananów.
Warsztaty w Instytucie to przede wszystkim wspaniali prowadzący, którzy uwielbiają zarażać innych swoją pasją do gotowania. To tutaj spotkacie pasjonatów jedzenia, kulinarnych podróżników, kucharzy, którzy swoje pierwsze receptury opracowywali pod czujnym okiem najbardziej wymagających specjalistów, czyli swoich mam i babć. Dzięki nim, każde szkolenie jest inne i niepowtarzalne, okraszone fascynującymi opowieściami o kulturze, kuchni i produktach danego regionu.
Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie, ponieważ kalendarz kursów jest imponujący. Znajdziecie w nim ponad 40 różnych propozycji. Od kursów kuchni świata (np. tajska, meksykańska, gruzińska), przez ich wegańskie i wegetariańskie odpowiedniki, po warsztaty cukiernicze (np. torty, bezy, makaroniki). Naprawdę jest w czym wybierać. Co więcej, na szkolenia może zapisać się każdy, nawet osoba, która dopiero stawia pierwsze kroki w kulinarnym świecie, ponieważ misją Instytutu jest dzielenie się wiedzą i nowymi smakami z osobami, które chcą odkrywać i celebrować jedzenie. Nie musisz być profesjonalistą, prowadzić kulinarnego bloga czy restauracji. Wystarczy, że uwielbiasz jeść i masz gotowość do poznania czegoś nowego.
Jednak nie tylko pasjonaci gotowania znajdą tu coś dla siebie. Instytut to prawie 900 metrów przestrzeni. To cztery, różnej wielkości studia kulinarne, każde urządzone w innym stylu, pozwalające na dowolną aranżację przestrzeni. Dodatkowym atutem Instytutu jest miejski ogród, powstały na poprzemysłowym gruzowisku. Latem miejsce to zamienia się w niezwykłą łąkę, pełną traw i polnych kwiatów. To idealne miejsce na letniego grilla czy spotkanie w luźnej, niezobowiązującej atmosferze. Niezależnie od tego, czy chcecie zorganizować kameralne spotkanie swojego zespołu, dużą imprezę integracyjną na sto osób czy wynająć przestrzeń pod nagranie lub sesję zdjęciową, tutaj będzie to możliwe.
Nad organizacją każdego eventu czuwa zespół profesjonalistów, którzy z niezwykłą starannością dbają o każdy, nawet najdrobniejszy element wydarzenia. Dlatego Wy jako Goście będziecie mogli w pełni oddać się przyjemności wspólnego gotowania, jedzenia i integracji.
Instytut Sztuki Kulinarnej to obowiązkowy przystanek na warszawskiej kulinarnej mapie, w którym chociaż na chwilę przeniesiecie się w egzotyczne zakątki świata i przekonacie się co to znaczy comfort food.
Zajrzyjcie na https://instytut-sztuki-kulinarnej.pl/, aby sprawdzić nadchodzące terminy kursów, a po więcej relacji wpadajcie na ich kanały https://www.instagram.com/skladbananow/ i https://www.facebook.com/SkladBananow
Artykuł powstał we współpracy z Instytutem Sztuki Kulinarnej