Goździki to korzenna przyprawa o zniewalającym aromacie i posiadająca liczne właściwości zdrowotne, znieczulające i odświeżające. Żucie lub ssanie goździków to sposób znany od lat na walkę z infekcją, nieświeżym oddechem i bólem zęba. Dlatego tak często wykorzystywane są w stomatologii.
Goździki to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego. Jest to wiecznie zielone drzewo pochodzące z Azji, a jego właściwości są znane od ponad 2 tys. lat. Zalecane jest korzystanie z goździków w ich oryginalnej postaci, a nie w proszku. Goździki są źródłem magnezu, wapnia, witaminy A, witaminy C i kwasów Omega-3. Są one znane jako najlepszy środek przeciwutleniający atakujący wolne rodniki i oczyszczające organizm.
Przyprawa w kształcie gwoździa ma więcej właściwości, które zawdzięcza zawartości eugenoulu. Jest to substancja zmniejszająca aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych.Wystarczy 1/4 łyżeczki proszku z goździka i łyżeczka olejku cynamonowego, aby przygotować pastę, którą smaruje się czoło w migrenie czy inne bolące miejsca. Jeśli boli nas ząb zaleca się żucie goździka lub namoczenie waty w olejku goździkowym i przyłożenie go do bolącego miejsca. Sam olejek goździkowy jest wykorzystywany w stomatologii jako środek znieczulający stosowany miejscowo przez wbiciem igły w dziąsło.
- 250 ml czerwonego wina (grzaniec galicyjski)
- 3 plastry pomarańcz
- 5 – 6 goździków
- miód opcjonalnie
Pomarańcze umyj i pokrój w plasterki. Wino wlej do rondelka, podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj goździki, 2 łyżki miodu i pokrojoną pomarańczę. Podgrzewaj przez 3 – 5 minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Tak przygotowany grzaniec przecedź przez sitko lub gazę i przelej do ulubionego kubka.
1 Komentarz