Zielona herbata to drogocenny napój, pochodzący z Chin. Wytwarza się ją z tej samej rośliny z której powstaje czarna herbata, a więc Camellia sinensis, jednak różni je sposób przetwarzania liści po zbiorze.
Zielona herbata poddawana jest krótszemu procesowi utleniania, a czasami nawet jest on całkowicie pomijany, dzięki czemu otrzymuje zielony kolor i delikatniejszy, charakterystyczny smak. Odmiany tego napoju różnią się od siebie z uwagi na specyficzne warunki uprawy, sposób obróbki i porę zbiorów, ponoć najdroższe gatunki to te wytwarzane z liści zbieranych o świcie i zroszonych poranną rosą. Najbardziej znane rodzaje to Sencha, Gunpowder czy Matcha.
Nie dość, że smaczna to jeszcze korzystna dla zdrowia
Zielona herbata charakteryzuje się delikatnym smakiem i zapachem, a jej właściwości i lecznicze działanie są wykorzystywane od tysiącleci. Naukowcy udowodnili, że zielona herbata zawiera polifenole, katechiny oraz antyoksydanty. Jest też źródłem garbników, alkaloidów, lipidów, aminokwasów, kofeiny i teiny, a także witamin i minerałów takich jak wapń, potas, miedź i cynk.
Dzięki przeciwutleniaczom, poprzez picie zielonej herbaty zmniejsza się ryzyko wystąpienia nowotworów. Napój ten ma właściwości antyoksydacyjne, usuwa z organizmu wolne rodniki i wzmacnia odporność komórek. Zielona herbata ma także działanie oczyszczające i wspomagające utratę wagi, dlatego często możemy ją spotkać jako składnik herbatek na detoks czy odchudzanie.
To dzięki zawartej w niej kofeinie, a także wspomnianym polifenolom i katechinom, które skutecznie przyspieszają proces przemiany materii, hamują wchłanianie tłuszczów z pożywienia i zmniejszają apetyt. Zielona herbata zwiększa również aktywność enzymów biorących udział w trawieniu, pozytywnie wpływa na metabolizm wątroby, wzmaga termogenezę. Jej właściwości moczopędne umożliwiają pozbycie się z organizmu zalegających w nim szkodliwych toksyn i nadmiaru wody. Dodatkowo teina i kofeina pobudzają i orzeźwiają, zwiększając zdolności umysłowe i fizyczne organizmu.
Jak przygotować zieloną herbatę by nie straciła korzystnych właściwości?
Napar należy sporządzić z łyżeczki suszu i zalać go szklanką wody o temperaturze między 60 a 90 stopni. Zieloną herbatę powinno parzyć się przy użyciu świeżej, raz gotowanej wody i co najistotniejsze nie wolno zalewać jej wrzątkiem. Liście zielonej herbaty można zaparzać kilkakrotnie. Robią tak najwięksi smakosze, czyli Chińczycy i Japończycy. Ponownie parzona herbata jest równie bogata, a nawet bogatsza w składniki mineralne niż ta z pierwszego naparu. Chodzi bowiem o rzadko występujący w pożywieniu mangan i fluor. Herbata sporządzona z pierwszego parzenia działa pobudzająco i orzeźwiająco. Jeśli natomiast pijemy zieloną herbatę na noc, wybierzmy tę z drugiego parzenia, wtedy ma właściwości uspokajające i relaksujące.
Wygraj super nagrody w naszej akcji klikając tutaj.